Cât de dezbinați sunt liberalii „vechi și noi”?

O declarațoe a fostului președinte al PNL, Crin Antonescu, nu a trecut neobservată, reușind să stârnească reacții în spațiul public. El a afirmat că PNL, cel mai adesea, nu este la înălţimea aşteptărilor şi istoriei, dar acest lucru nu este nou şi un motiv de disperare, evidenţiind că nu există niciun mare eveniment din istoria României care să nu fie legat de PNL.


Totodată, Crin Antonescu a subliniat că dezbinarea este congenitală pentru PNL, un element cu care partidul a trăit şi a crescut. Va i
ntra Partidul Național Liberal în cursa alegerilor care vor avea loc peste doi ani, dezbinat sau dimpotrivă, lupta internă din ultima perioadă și alegerea PSD ca partener de alianță îl vor întări, în fața electoratului?

Pe acest subiect, liberalii clujeni- unii mai vizibili, alții care au făcut deja un pas în lateral – au păreri împărțite.

“Ca de fiecare dată, susțin faptul că viața internă a unui partid trebuie să se desfășoare în mod organizat, fără a da mesaje contradictorii în spațiul public. PNL este concentrat pe guvernare, pe gestionarea crizei economice și pe absorbția banilor europeni. Rezultatele partidului vor depinde de performanța la guvernare, nu de diverse opinii ale unor foști membri activi ai partidului”, a spus deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin.

Nu aș vorbi de dezbinare în partid din trecut sau acum, e teoretică… în fapt este o luptă internă, există discuții care sunt firești, până la urmă, într-un partid. Trebuie discutat în funcție de epocă, vremuri, forțe. Într-un partid nu poate fi o unitate de păreri, pentru că asta ar însemna lipsă de progres. În preajma alegerilor au fost mereu tot felul de discuții, însă când s-a luat o decizie, toată lumea a mers în acea direcție, nu a fost dezbinare. Lumea s-a aliniat și a luptat în aceeași direcție, de fiecare dată. Trebuie să nu pierdem din vedere perioada, vremurile pe care le trăim, iar acum, pe de altă parte, această alianță (n.red- cu PSD) este ceea ce trebuie, măsurile luate trebuie să fie echilibrate”, a spus fostul parlamentar PNL de Cluj, Florin Stamatian.

La rândul său, fostul parlamentar clujean, liberalul Iuliu Păcurariu, îl contrazice pe ex-liderul PNL, Crin Antonescu.

Cu ocazia simpozionului organizat de Biblioteca Centrală Universitară cu o tema privind evoluția PNL,

Crin Antonescu a făcut unele afirmații ce merită atenție – „dezbinarea este congenitală pentru PNL, un element cu care partidul a trăit și a crescut”. În timp, dezbinarile din PNL au dus la apariția unor partide irelevante pe scena politică, desprinse din acesta și cu o viață scurtă. Contribuția la dezvoltarea României la istoria ei a fost asigurată de PNL și nu

de partidele efemere desprinse din el. Dezbaterea programului trebuie să se desfășoare în interiorul partidului ,confruntarea de idei nu trebuie să ducă la dezbinări care să devin publice cu consecințe

nefavorabile electoral. Viitoarele alegeri vor evidenția un PNL unit al cărui program de dreapta îi va asigura succesul în alegeri”, a declarat fostul parlamentar clujean, liberalul Iuliu Păcurariu.

Ochiul critic al opoziției reclamă, în schimb, la PNL o trădare repetată a alianțelor de dreapta din care a făcut parte. „Nu aș dori să comentez prea mult afirmațiile domnuluiAntonescu care în niciun caz nu s-a dovedit a fi un far al liberalismului așa cum se pretinde. Nu știu cât de dezbinat este PNL în acest moment, problema pe care o văd eu, mai degrabă, la PNL este trădarea repetată a alianțelor de dreapta din care a făcut parte în favoarea pactizării cu PSD și împotriva valorilor electoratului liberal, așa cum s-a întâmplat și pe finalul anului trecut și de încă câteva ori în ultimii 30 de ani. Oricum până în 2024 mai este ceva timp și rămâne de văzut ce se va întâmpla până atunci cu PNL”, a spus senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei.

Dezbinarea nu e tăgăduită de nimeni”

Declarația lui Antonescu este comentată și de către unii specialiști. În opinia lui Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, diagnozele făcute de unii din foștii lideri ai partidului la celebrările ocazionate de aniversarea a 147 de ani de la constituirea PNL au fost de natură să umbrească apetitul festiv al militanților liberali. „Dezbinarea congenitală a PNL despre care vorbește domnul Antonescu nu este tăgăduită de nimeni, însă este în mod comod ocultată pentu a lăsa loc auto-satisfacției legate de faptul că partidul „dă” guvernul (nu „este la guvernare”, așa cum a precizat chiar proaspătul său președinte).

Experiența unor lideri precum Crin Antonescu și Valeriu Stoica îi face însă să fie mult mai prudenți atunci când evaluează starea și perspectivele partidului. Pericolul real pe care cei doi, dar și mulți alții,  l-au înțeles este „topirea” identității politice liberale în malaxorul guvernării cu PSD, un (deocamdată) partener mult mai pragmatic și mai capabil să își impună de facto leadership-ul în cadrul acestei coaliții. Perspectivele pentru 2024 sunt deci fie o înfruntare cu PSD din care PNL va ieși cel mai probabil marele perdant, fie atelarea la remorca PSD pentru a participa la o nouă guvernare în care liberalii vor fi partenerul secund și inconsistent”, a spus Sergiu Mișcoiu.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut