Cât costă trimiterea unui colet într-un stat din Uninea Europeană

ANCOM a anunțat că instrumentul dezvoltat de Comisia Europeană, prin care cei interesați pot să afle costurile trimiterii unui colet în și din orice stat din Uniunea Europeană, este disponibil acum și în limba română.

Astfel, utilizatorii pot afla din aplicația disponibilă la adresa ec.europa.eu/growth/sectors/postal-services/parcel-delivery-eu/find-best-price-your-eu-parcel-delivery_ro cât îi costă să trimită un colet intern sau transfrontalier pe teritoriul UE, în funcție de tipul și greutatea acestuia, având acces la tarifele practicate de furnizorii activi pe piața serviciilor poștale la nivel național, care au obligația de raporta aceste tarife.

Informațiile despre tarifele practicate sunt valabile începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an, nu includ TVA și sunt actualizate în fiecare an la 31 martie, tarifele publicate fiind raportate în moneda locală și în euro. Cursul de schimb aplicat de Banca Centrală Europeană la 31 martie este utilizat pentru conversia în euro.

Tariful afișat raportat de un furnizor pentru un serviciu de livrare de colete poate include anumite condiții și restricții. În multe cazuri, caracteristicile unui serviciu de livrare de colete pot diferi de la un furnizor la altul.

Aplicația a fost dezvoltată ca urmare a aplicării Regulamentului privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete, adoptat de Parlamentul și Consiliul European în 2018. Regulamentul impune ca furnizorii cu 50 sau mai mulți angajați, precum și furnizorii stabiliți în mai mult de o țară din UE, să ofere autorității naționale de reglementare din țara lor tarifele interne și transfrontaliere pentru până la 15 servicii de bază de livrare a coletelor (în anumite cazuri, este posibil ca autoritățile de reglementare să fi folosit un prag de 25 de angajați pentru a ține cont de anumite condiții din țara lor). În cazul României pragul stabilit impune ca furnizorii cu peste 50 de angajați, precum și cei stabiliți în mai mult de o țară UE, să transmită tarifele pentru serviciile prevăzute de Regulament. Pe baza raportărilor autorităților naționale, Comisia Europeană centralizează și publică tarifele practicate de furnizori în aplicația destinată utilizatorilor de servicii poștale din întreaga Uniune.

La adresa infocentru.ancom.ro, ANCOM pune la dispoziţia utilizatorilor și informații utile despre serviciile de comunicaţii electronice (telefonie, internet şi televiziune) şi serviciile poştale, pentru a-i sprijini în alegerea şi folosirea acestor servicii. Informațiile se referă în principal la încheierea contractelor, modalitatea de tarifare, calitatea serviciilor, deblocarea terminalelor sau serviciul de roaming. În plus, utilizatorii pot găsi acolo ghiduri dedicate, pe teme precum fraudele prin telefon sau serviciile de acces la internet.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut