Cât cheltuie turiștii străini în România

Peste jumătate dintre turiștii străini care au ajuns în România în primele trei luni din acest an au avut ca motiv al sejurului afacerile, inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii.

In primul trimestru al anului în curs, în structurile de cazare turistică din țară au ajuns 232.400 de turiști străini, cheltuielile acestora însumând 573,1 milioane de lei, ceea ce reprezintă o medie de aproximativ 2.465,9 lei/persoană.

Datele prezentate de Institutul Naţional de Statistică arată că principalul motiv al sejurului petrecut în România de turiștii străini este reprezentat de călătorii pentru afaceri, cheltuielile acestora reprezentând 56,2% din totalul cheltuielilor. Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea principală o reprezintă cheltuielile pentru cazare (49,4%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (86,7% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile în restaurante şi baruri au fost de 18,6%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 14,6% din total. Din cheltuielile pentru cumpărături, 50,0% au fost destinate cumpărării alimentelor şi băuturilor, iar 26,6% pentru cadouri şi suveniruri. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 63,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 34,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere.
Dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România, 47,6% au călătorit în scop particular, cheltuielile lor reprezentând 43,8% din totalul cheltuielilor. Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi. Din totalul cheltuielilor în scop particular, ponderea principală o reprezintă cele pentru cazare (42,1%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (77,9% din total). Cheltuielilepentru cumpărături au fost de 16,7%, iar cele în restaurante şi baruri au reprezentat 15,7% din total. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 41,7% au fost destinate cumpărării alimentelor şi băuturilor, iar 35,3% pentru cumpărarea de îmbrăcăminte, încălţăminte etc. Cheltuielile pentru transportul rutier în interiorul ţării au avut o pondere de 45% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 57,3% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

În aceeași perioadă, 10.300 de turişti străini au preferatunităţile de cazare privată (apartamente şi camere de închiriat), cheltuielile acestora în România fiind de 6,8 milioane de lei.
Cheltuielile pentru cazare au reprezentat 37,7%, cheltuielile făcute în baruri şi restaurante – 34,5%, cheltuielile pentru transport – 13,9% şi cheltuielile pentru cumpărarea de produse pentru folosinţă personală – 9,7%. marea lor majoritate (63,3%) au avut ca scop al călătoriei pe cel particular, iar 36,7% pe cel profesional. Din călătoriile în scop particular, ponderi mai importante au avut călătoriile pentru vacanţe (40,9%), iar din cele profesionale, afacerile (98%).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut