Câștigurile oferite de pensiile private depășesc cu mult inflația

Pensiile private obligatorii (Pilonul II) au realizat în 2020 un randament mediu de 6,19%, de trei ori mai ridicat decât rata inflaţiei de anul trecut.

Radu Crăciun, preşedintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a subliniat că Pilonul II a produs în 2020 un câştig pentru participanţi de 900 de milioane de euro, după deducerea tuturor comisioanelor.
„De la începutul sistemului până la sfârşitul lui 2020 randamentul mediu anualizat a fost de 8,2%, deci randamentul anual, în condiţiile în care media inflaţiei în această perioadă a fost de aproximativ 3%. Per total, în întreaga durată de viaţă a fondurilor de Pilon II câştigul net pentru participanţi a fost de 3,5 miliarde de euro, randament investiţional. (…) Dacă ne uităm la singurul an în care fondurile de pensii private nu au bătut inflaţia, înţelegem că de fapt singurul risc major pentru fondurile de pensii private Pilon II este riscul politic, pentru că anul 2018 a fost un an foarte special din acest punct de vedere, un an în care riscul politic pentru existenţa fondurilor private de Pilon II a devenit dintr-o dată foarte mare.”, a afirmat Radu Crăciun, citat de Agerpres.

Pensiile private obligatorii au active de peste 15 miliarde euro

Pilonul II administrează active nete de peste 75 miliarde de lei (15,4 miliarde de euro) în numele a 7,6 milioane de participanţi, iar fondurile au făcut plăţi de 397 milioane de lei către 46.000 de beneficiari (participanţi şi moştenitori ai acestora). În prezent, peste un milion de români (adică 1 din 7 cetățeni) au acumulat mai mult de 20.000 lei în contul lor personal din Pilonul II.
Comparând performanţa investiţională a Pilonului II pe toată durata sa de funcţionare cu inflaţia, precum şi cu acumularea într-un depozit bancar sau cu investiţia în euro, calculele realizate de APAPR arată că în 13 ani de funcţionare Pilonul II a realizat câştiguri financiare superioare inflaţiei şi acumulării în depozite bancare în lei (de aproape 3 ori) ori cumpărării de euro (de 4,5 ori).
Pentru „românul mediu”, care câştigă salariul mediu pe economie şi a cotizat pe toată existenţa Pilonului II (152 de luni), contribuţiile brute virate în Pilonul II au însumat 16.998 lei. Peste aceste contribuţii, participarea la Pilonul II i-a adus acestuia un câştig mediu de 5.510 lei, faţă de 1.937 lei (cât ar fi însemnat indexarea contribuţiilor cu inflaţia corespunzătoare), 1.864 lei (cât ar fi însemnat depunerea lunară a sumelor în depozite bancare în lei, cu dobândă cu capitalizare) sau 1.222 lei (cât ar fi reprezentat câştigul din cumpărarea lunară de euro şi actualizarea sumei la finele perioadei).

Pensiile private facultative au un randament de 4,6%

Pilonul III (pensiile private facultative) a înregistrat în 2020 un randament mediu de 4,64%, ajungând la 527.000 de participanţi şi active nete de peste 2,9 miliarde de lei. Pe toată durata de funcţionare, aproape 14 ani, Pilonul III a realizat un randament mediu anual de 5,97%. În această perioadă, fondurile facultative au realizat plăţi totale către beneficiari de 323 miloane lei, pentru 47.700 de cazuri de plată.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut