Castelul UBB-Arcalia, în „ruta castelelor” din cadrul rutelor turistice/ culturale ale României

Castelul Arcalia din Stațiunea Științifică UBB-Arcalia localitatea Șieu-Măgheruș, județul Bistrița-Năsăud, a fost inclus în cadrul rutelor turistice/ culturale, și anume al „rutei castelelor”, asumate de Guvernul României prin PNRR pentru promovare.

„Prezența UBB într-o localitate dinamizează economia locală și îmbunătățește viața oamenilor, aducând cunoaștere avansată internațională în beneficiu local, UBB asigurând astfel o dezvoltare bazată pe cunoaștere, în paradigma Cultură-Știință-Inovație. Castelul Arcalia al UBB face parte dintr-un plan mai general, care va lega în inima Transilvaniei unitățile UBB – Grădina Botanică din Jibou (Centrul de Cercetări Biologice din Jibou) – Grădina Botanică din Cluj-Napoca a UBB – Parcul Dendrologic Arcalia (Stațiunea Științifică UBB-Arcalia), într-un ecosistem academic și turistic unic. Includerea Castelului Arcalia al UBB în cadrul rutei castelelor din România promovate de Guvern este o componentă a acestui plan mai general și mă bucur să văd că autoritățile vin în întâmpinarea eforturilor și planurilor noastre” – declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Universitatea implementează deja, în Stațiunea Științifică UBB Arcalia, un proiect gândit pentru 3 ani (mai 2020 – aprilie 2023), valoarea totală a acestuia ridicându-se la 12,35 milioane de lei, dintre care peste 12,22 milioane de lei sunt cheltuieli nerambursabile oferite prin Programul Operațional Regional, care vizează extinderea și îmbunătățirea infrastructurii de educație de la Arcalia, menită să deservească anual peste 600 de studenți, masteranzi și doctoranzi, la standarde europene. Proiectul vizează extinderea spațiilor de învățământ modernizate cu peste 840 mp, precum și amenajarea unui spațiu corespunzător pentru desfășurarea activităților didactice universitare preponderent practice. Până la finalul proiectului, acest spațiu va avea o capacitate de 313 locuri care pot fi utilizate concomitent – precizează UBB.

Potrivit aceleiași surse, și alte unități în care UBB este implicată major academic/ științific au fost incluse în programul rutelor turistice/ culturale ale țării. De exemplu, clădirea cu spații muzeale și anexe, acces sit arheologic Colonia Ulpia Traina Augusta Dacica Sarmizegetusa (Sarmizegetusa, Hunedoara), site coordonat științific de UBB, au fost incluse în „traseul castrelor romane”, Cetatea Costești-Blidaru (Costești, Hunedoara) a fost inclusă în cadrul „rutei cetăților”, iar Cetatea dacică de la Bănița (Bănița, Hunedoara) a fost inclusă în cadrul „rutei cetăților”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut