Castelul Banffy din Răscruci și gherlenii

Renumitul castel Bannfy din Răscruci, care până în 1968, când a avut loc noua repartizare administrativ-teritorială în țara noastră, a aparținut de fostul raion Gherla, va fi restaurat, conservat și transformat în Centru Cultural, cu standarde ridicate de finisare și dotare.

Veste bună și pentru gherleni, unii dintre scriitorii urbei de pe Someș în ultimii ani lansându-și ultimele apariții editoriale chiar aici, desigur, în condiții nu tocmai  bune, având în vedere starea deplorabilă în care se află în prezent. Tot acolo, în 2016, a avut loc lansarea celei de a II-a ediții a monografiei „Răscruci – străveche așezare de cultură și civilizație pe Valea Someșului Mic (1325-2015)”. Autorul și coordonatorul principal al lucrării fiind Lazăr L. Rusu, fiu al satului, la eveniment au participat și foarte mulți gherleni, unii dintre ei născuți chiar pe acele meleaguri. Deci, oamenii de litere din Gherla abia așteaptă finalizarea lucrărilor de restaurare a clădirii și a zonei aferente (un parc deosebit de frumos). Este o adevărată perlă arhitectonică, de o mare valoare culturală și istorică, ce va fi inclusă și în circuitul turistic al țării, de ce nu, al Europei, ținând cont că în anii trecuți multe grupuri de străini s-au interesat de acest castel.

Primarul comunei Bonțida, Emil Cărhaț, acordă și el o importanță deosebită realizării acestui proiect, multe dintre manifestările cultural-artistice și literare desfășurate în ultimii ani în împrejurimile castelului au fost inițiate și organizate chiar de Primărie. Să nu uităm, toamna trecută, prin grija Primăriei comunei Bonțida au fost finalizate lucrările de modernizare și la Centrul  Cultural (fostul Cămin Cultural) din Răscruci, unde sunt create condiții foarte bune derulării unor acțiuni cultural-educative.

Castelul din Răscruci a aparținut familiei Banffy și până în octombrie 1944  a fost locuit în permanență de generațiile de baroni. Din 1949 până în 1959 acolo a funcționat Topitoria de Cânepă Răscruci, subordonată Ministerului Agriculturii. În perioada 1950-1967 o parte din castel a asigurat birourile fostului CAP, iar grajdurile au fost folosite pentru adăpostirea animalelor. În imensele pivnițe au fost depozitate cerealele. În anul 1967 a luat ființă, în  castel, Școala Ajutătoare pentru copii cu dizabilități, clasele I-VIII, având internat cu spații de cazare și săli pentru servirea mesei. Acolo au predat și mulți învățători și profesori gherleni, unii lucrând în acea unitate de învățământ până la desființare, în anul 2007. De atunci castelul și frumosul parc nu sunt folosite. În parcul din spatele castelului a fost amenajat și un teren de fotbal, unde în anii ’50 – ’60 au evoluat, în cadrul Campionatului regional Cluj, și echipele gherlene, Someșul și CIL, formația locală purtând denumirea de Progresul.

SZ.Cs.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut