Casa Matei Corvin, trecut și perspective!

Solicitarea de reabilitare și modernizare a Casei Matei Corvin din Cluj-Napoca prin Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social a fost făcută de Universitatea de Artă şi Design (UAD), au anunțat reprezentanții instituției clujene de învățământ superior. Astfel, în data de 22.04.2021 a avut loc o întâlnire informală pe tema finanțării între membri ai conducerii Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca şi ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (rectorul Radu Marcel Moraru si ministrul Cseke Attila).
UAD dă asigurări că, în continuare, Casa Matei Corvin va rămâne deschisă către comunitate „pentru difuzarea valorilor europene”.

„În acest moment, sunt discuţii de principiu între UAD, MDLPA şi CL în privinţa paşilor şi etapelor de restaurare şi a condiţiilor în care urmează să fie făcută restaurarea din punctul de vedere al asigurării spaţiilor de desfăşurare a procesului didactic. Discuțiile purtate până în acest moment vor fi prezentate senatului universităţii şi în urma deliberării se va lua o decizie în legătură cu paşii de urmat în acest demers. UAD are în continuare ca obiectiv deschiderea Casei Matei Corvin către comunitate pentru difuzarea valorilor europene în tot ce înseamnă acestea: promovarea multiculturalităţii, promovarea artei şi a culturii, asumarea istoriei comune şi construcţia Europei ca un întreg organic”, a precizat UAD.

Instituția clujeană de învățământ superior deține cota majoritară din Casa Matei Corvin, mai exact 4691 din 5000, în timp ce Consiliul local Cluj-Napoca deține o cotă de doar 309 din 5000.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila a anunțat sătămâna trecută că ministerul pe care îl conduce are în vedere restaurarea Casei Matia, casa natală a lui Matei Corvin, din centrul municipiului Cluj-Napoca. Clădirea monument istoric nu a fost restaurată integral din anii 1940-1950, fiind făcute doar intervenţii punctuale.

„După restaurare, clădirea ar putea fi deschisă publicului, dar ar fi utilă şi din punct de vedere didactic. Este o valoare şi un simbol al oraşului şi al întregii regiuni şi va putea găzdui, în continuare, Universitatea de Artă şi Design”, a afirmat ministrul Cseke Attila.

Casa Matei Corvin a primit la începutul sec. al XX-lea destinaţie cultural-științifică. Începând cu anii 1950, clădirea a găzduit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”, instituţie cu predare bilingvă (română, maghiară), sistem care funcţionează şi în prezent. În anul 2000, denumirea Institutului s-a schimbat în Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca (UAD). La acel moment, accesul în incinta Casei Matei Corvin era limitat, dar biblioteca era deschisă pentru orice persoană care dorea să aibă acces la fondul de carte, remarcabil de alfel.

UAD a inițiat deschiderea către public a Casei Matei Corvin în anul 2002, când a fost înfiinţată Galeria Casa Matei care, în momentul de faţă, se bucură de un renume internaţional. Cu această ocazie au fost efectuate importante lucrări de asanare, reabilitare finisaje şi amenajări exterioare.
Pe parcursul anilor 2000 a fost clarificat statutul juridic al clădirii, regimul de proprietate al Casei Matei Corvin devenind în 2009 următorul: UAD (4691/5000) și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca (309/5000).

Începând cu anul 2017, clădirea a fost deschisă spre vizitare în lunile iulie, august şi septembrie, când nu este activitate didactică, dar vizitarea punctuală a expoziţiilor din Galeria Casa Matei a fost posibilă, după cum am arătat mai sus, încă din anul 2002.

S.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut