Cartel Alfa protestează împotriva noilor măsuri fiscale

Confederația sindicală Cartel Alfa susține că proiectul de OUG a Guvernului privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin care se operează simultan 51 de modificări legislative diferite, este contrar legislației și prevederilor Constituționale, contrar angajamentelor făcute de Guven și împotriva drepturilor și intereselor cetățenilor.

Confederația susține că scutirea fiscală pentru 200 de lei din salariul minim brut, pentru impozit și taxe sociale nu se aplică și salariilor mai mari de salariul minim, ceea ce distruge politica de motivare salarială bazată pe competențe și experiență. Astfel, un angajatul plătit cu salariul minim de 3.000 lei brut, va avea un venit net mai mare decât un salariat încadrat cu 3.100 lei și același venit net cu al salariatului încadrat cu 3.340 lei brut. În plus, deși contribuie mai puțin, salariatul cu salariul minim va avea același punctaj la pensie, iar pentru pensionarii actuali în plată bugetul va fi diminuat.

O altă măsură conrtestată este deductibilitatea fiscală de 200 lei pentru o creștere salarială acordată voluntar de angajator în valoare de 450 lei brut, deoarece acest mecanism este opțional, și a fost utilizat pentru doar 10% dintre salariații care ar fi putut beneficia.
Confederația mai mconsideră că majorarea cu doar 10% a salariilor în sectorul public nu acoperă nici măcar rata inflației, ”iar plafonarea calculului la 2.500 lei salariul minim (coeficient 1) din legea 153/2017 va avea ca efect comprimarea primelor 27 de funcții din grila de salarizare din sectorul public la nivelul salariului minim de 3.000 lei brut”, fapt care va amplifica frustrările salariaților.

CNS Cartel ALFA solicită aplicarea legii salarizării în integralitatea ei, fără niciun fel de prorogare a termenelor și fără înghețarea vreunei componente salariale sau drepturi prevăzute de lege și atrage atenția că aceste măsuri împing cetățenii către partidele populiste, de extremă dreaptă și anti-sistem, accentuează tensiunile sociale și generează premisele declanșării unor ample acțiuni de protest.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut