Carte revizionistă, premiu pentru elevi la sfârșit de an școlar la Huedin

Organizațiile naționalist-revizioniste ungare nu se mulțumesc să intoxice opinia publică cu mesaje de negare a granițelor actuale ale României, ci se pare că au introdus deja astfel de acțiuni chiar și în școli pentru a cultiva ură în sufletele generațiilor tinere de maghiari. Avem de a face cu o educație marcată de un naționalism feroce, inspirată din propaganda revizionisită interbelică.

O dovadă în acest sens avem inițiativa reprezentanților liniei maghiare din cadrul Liceului Teoretic Octavian Goga din Huedin de a oferi, la sfârșit de an școlar, cu titlul de premiu elevilor cu rezultate deosebite la învățătură volumul „Trianon-În fața Tribunalului Internațional”, apărut anul trecut la Budapesta. Cartea a fost publicată la editura Kairosz Kiado în contextul împlinirii a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon și îl are ca autor pe Sarosi Istvan.

Cartea lui István Sárosi surprinde episoade ale negocierilor internaționale pe care le cataloghează drept „criminale”. Volumul cuprinde diverse documente originale, povestiri scurte, înregistrări parlamentare clasificate, corespondență diplomatică și personală, jurnale, memorii și opiniile istoricilor contemporani.

De asemenea, autorul examinează ceea ce a dus la crearea și semnarea forțată a acestui „decret de pace” pe care-l numește rușinos și încearcă să identifice cine este responsabil pentru acesta.

Uită cartea, nu e cartea

Contactată telefonic, directorul adjunct al Liceului Teoretic „Octavian Goga”, Okos Hjanal a recunoscut în prima parte a discuției că printre premiile oferite elevilor cu rezultate bune s-a numărat și cartea lui Sarosi Istvan. „Știți, noi am primit aceste cărți anul trecut. Cum să nu accept!? În fiecare an primim cărți și din Ungaria. De obicei eu primesc cărțile ca donație și rog profesorii să aleagă dintre aceste cărți exemplare pentru a premia elevii”, a spus Okos Hajnal. Întrebată cum de a decis ca volumul Trianon a lui Sarosi Istvan să fie ales pentru premiu la elevi, directorul adjunct a spus: „Am primit donații și am ales să fie pentru premiul întâi. E frumoasă cartea, interesantă. Însă îmi pare rău că așa se tratează”, a spus profesorul, precizând că nu urmărește nimeni scandal și că relațiile la nivelul secției române și maghiare de la unitatea de învățământ din Huedin sunt foarte bune. „Au trecut 100 de ani și chiar înțelegem. Au fost date ca premii și cărți scrise de Ady Endre”, a precizat Okos Hajnal, menționând că îi pare rău că un cadou primit de secția maghiară din cadrul liceului și care a fost dat mai departe, creează astfel de probleme.„Noi nu am cumpărat aceste cărți, noi le-am primit”, a menționat directorul adjunct al școlii. În mod surprinzător(sau nu!), pe parcursul discuției Okos Hajnal a negat că volumul Trianon a lui Sarosi Istvan a fost acordată drept pemiu la vreun elev. „Acum îmi dau seama. Premiul întâi a fost un roman despre Revoluția anticomunistă din 1956. Oare cu asta pe cine deranjez!? Noi nu am dat nicio carte a lui Sarasi Istvan”, a explicat reprezentantul școlii din Huedin. Nu știm când Okos Hajnal spune adevărul: în prima parte a discuție sau în a doua parte? Cert este că la festivitatea de încheiere a anului școlar organizată vineri pe terenul de sport al Liceului „Octavian Goga” din Huedin”, pe masa cu cărți pregătite pentru a fi oferite elevilor s-a putut vedea și volumul Trianon a lui Sarasi Istvan. Totodată, dintre cei prezenți ne-au declarat că volumul a fost înmânat unui elev din clasa a X-a B de la secția maghiară.

S.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut