Carnavalul armenilor gherleni

Este perioada fărșangurilor, când peste tot în țară au loc manifestări legate de acest străvechi obicei popular, care an de an este marcat și pe meleagurile noastre. Un astfel de eveniment s-a desfășurat și în municipiul Gherla, unde, conform tradiției, comunitatea armenească din localitate a sărbătorit într-un cadru festiv această datină.

În salonul mare al restaurantului „Ioana” au fost prezenți 150 de oaspeți, alături de gazde onorând această seară distractivă reprezentanții sucursalelor Uniunii Armenilor din România din localitățile Bacău, Baia Mare, Botoșani, Dumbrăveni, București și Cluj-Napoca, clujenii sosind cu o delegație numeroasă, în frunte cu președintele UAR din municipiul de sub Feleac, omul de televiziune Sebesi Karen Attila. „Pun Pareghentan” (Bal mascat) a fost deschis de Ursan Esztegár Erika, secretara UAR Gherla, care a urat bun venit tuturor mesenilor, după care primarul municipiului Gherla, Ovidiu Drăgan a scos în evidență consecvența cu care armenii din localitate își păstrează obiceiurile, tradițiile și datinile populare.

În discursul său, ambasadorul Armeniei la București E.S. Sergey Minasyan a amintit capacitatea organizatorică a comunității locale de a marca consecvent tradiționalul Bal mascat „Pun Pareghentan” și a felicitat gazdele pentru frumoasa seară de carnaval. Același lucru l-a remarcat și secretarul general al Uniunii Armenilor din România, Hacic Garabet, fericit că a ajuns la Gherla să marcheze sărbătoarea Pareghentanului.

Într-o atmosferă veselă și bună dispoziție asistența s-a distrat până dincolo de miezul nopții, toată lumea purtând măști și oglindind astfel feeria zilei, nelipsind „eroii” poveștilor și legendelor armenești. Din program nu putea lipsi excelentul program de dansuri armenești susținut de grupa mică și tineret a Ansamblului „Hayakaghak” Gherla, condus de Ursan Esztegár Erika, un moment artistic mult gustat de public, care a mulțumit copiilor și tinerilor jucăuși cu aplauze. Desigur, în acel moment toate aparatele de fotografiat și telefoanele mobile au fost îndreptate spre dansatorii îmbrăcați în originalele costume armenești.

Tot cu ocazia carnavalului, la Casa Municipală de Cultură Gherla a avut loc un spectacol de dansuri armenești prezentat de ansamblurile „Vartavar” din București și „Hayakaghak” Gherla, ultima formație susținând șapte dansuri armenești specifice zonei. Numerosul public aflat în sala din centrul orașului a avut ocazia să facă cunoștință cu apreciatul ansamblu bucureștean „Vartavar”, care a deplasat în urbea de pe Someș 8 dansatori talentați, cu mare experiență prin turneele efectuate în străinătate. Nu s-au lăsat mai prejos nici tinerii gherleni care, „printre altele”, au prezentat dansurile obișnuite din repertoriul formației, cum sunt „Sardarapat”, „Im Anune Hayastan E”, Hzor Hayastan”, „Tsaghkadzori” sau „Vartavar”, ultimul reprezentând sărbătoarea păgână „Vart”, însemnând trandafir și „var” – înălțare.

„Pun Pereghentan” înseamnă Lăsata secului Postului Mare, obicei ce se ține în duminica ce precede postul. Armenii gherleni au sărbătorit acest eveniment prin balul mascat și spectacolul de dansuri populare, bucurându-se alături de invitații din toată țara de intrarea în postul în care ar trebui să redobândim starea de pace și bucurie. Ambele manifestări artistice au fost organizate de sucursala Gherla a Uniunii Armenilor in România (președinte ing. Ioan Esztegár).

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut