Care sunt cele mai cerute ocupații din România

Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a crescut cu 2.400 de posturi în 2022 faţă de anul anterior, până la 45.100 de slujbe libere, însă distribuția acestora diferă atât în funcție de zona geografică cât și de ocupațiile solicitate de angajatori.

În 2022, cea mai mare cerere de forţă de muncă exprimată prin rata medie anuală a locurilor de muncă vacante a fost pentru funcţionari administrativi (1,19%) și specialişti în diverse domenii de activitate (1,16%).
Cele mai multe locuri de muncă vacanțe au fost pentru specialişti în diverse domenii de activitate (13.300 locuri vacante), respectiv în ocupaţiile elementare(6.400 locuri vacante).
La polul opus, cu cea mai redusă cerere de forţă de muncă a fost pentru lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit (rată de 0,43%, respectiv 100 locuri vacante), respectiv de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori (0,47%, respectiv 1.700 locuri vacante).

Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a avut cele mai scăzute valori în tranzacţii imobiliare, alte activităţi de servicii şi industria extractivă (100 locuri de muncă vacante pentru fiecare în parte).

Comparativ cu 2021, cele mai mari creşteri ale ratei au fost în ocupaţiile de operatori la instalaţii şi maşini, asamblori de maşini şi echipamente (cu 0,16%), urmate de cele de funcţionari administrativi (cu 0,09%). Cele mai relevante creşteri ale numărului de posturi libere au fost pentru specialişti în diverse domenii de activitate, respectiv de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente (cu 800 posturi pentru fiecare în parte).
Diminuări împortante s-au observat pentru lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit (cu 0,07%) şi de lucrători în domeniul serviciilor (cu 0,05%), aceasta din urmă cunoscând şi cea mai semnificativă scădere a numărului mediu anual al locurilor de muncă (200 posturi).

Unde există slujbe libere

Cele mai ridicate valori ale ratei s-au înregistrat în Bucureşti – Ilfov (1,30%), urmată de regiunile Vest (1,09%), Nord-Vest, din care face parte și județul Cluj (0,87%) şi Sud-Est (0,86%). Cele mai multe locuri de muncă vacante au existat în Bucureşti-Ilfov (15.300 locuri vacante), care a reprezentat circa o treime din numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante din întreaga ţară. Regiunile Nord-Vest (6.000 locuri vacante), respectiv Vest (5.200 locuri vacante) au însumat aproape o pătrime din numărul mediu anual al posturilor libere de la nivelul întregii ţări.
La polul opus, cele mai scăzute valori s-au regăsit în regiunea Sud-Vest Oltenia (0,48%, respectiv 1.900 locuri vacante), urmată de regiunea Sud-Muntenia (0,64%, respectiv 3.600 locuri vacante).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut