Care sunt alimentele cel mai des consumate de români

Consumul de alimente diferă semnificativ în gospodăriile din România, în funcție de numărul membrilor acesteia, condiția socială, dar și zona de reședință.

Evident, unul dintre alimentele de bază al românilor continuă să fie pâinea și produsele similare (franzelă și derivate), în 2021 consumul mediu lunar fiind de 7,38 kg/persoană, în scădere ușoară față de cele faţă de cele 7,60 kg/persoană consumate în anul anterior, ceea ce reprezintă un consum anual 88,57 kg/persoană.

Consumul mediu lunar de carne proaspătă pe o persoană a fost de 3,88 kg/persoană, în 2021. Împreună cu preparatele din carne, acesta se ridică la 5,37 kg/persoană lunar, în creştere faţă de anul anterior cu 0,31 kg/persoană lunar, ceea ce reprezintă un consum mediu anual de 64,38 kg/persoană.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, există diferenţe semnificative între consumul de carne în gospodării, în funcție de numărul de persoane. Astfel, gospodăriile formate dintr-o singură persoană au cel mai bogat consum de carne (7,69 kg/persoană lunar carne proaspătă şi preparate din carne). De remarcat că, față de statele dezvoltate, consumul de carne şi preparate din carne a fost relativ scăzut în România.

Consumul lunar de lapte a fost de 5,45 litri/persoană, în creștere ușoară față de cei 5,33 litri/persoană consumați în 2020. Și în privința acestui aliment există diferențe notabile între gospodării. Cel mai mult lapte a fost consumat în gospodăriile de pensionari (5,95 litri/persoană), iar cel mai puțin în cele de şomeri (4,03 litri/persoană). De notat că există un declaj infim privind consumul de lapte în funcție de mediul de rezidentă: 5,445 litri/persoană în gospodăriile de la sate, respectiv de 5,448 litri/persoană în cele din orașe. Cel mai mare consum de lapte, de 7,50 litri/persoană, a fost înregistrat în gospodăriile formate dintr-o singură persoană, constituite predominant din persoane vârstnice.

Pe ansamblul gospodăriilor, consumul mediu lunar de cartofi pe o persoană a fost de 3,02 kg. Pensionarii au consumat cei mai mulți cartofi (3,26 kg/persoană), consumul cel mai scăzut înregistrându-se în gospodăriile de salariaţi (sub 3 kg/persoană).

Consumul lunar mediu de legume şi conserve din legume a fost de 8,46/persoană în 2021, în creştere faţă de anul anterior cu 0,46 kg/persoană. Consumul cel mai mare a fost înregistrat în gospodăriile formate dintr-o singură persoană (12,89 kg/persoană) şi în gospodăriile fără copii (9,97 kg/persoană), iar cel mai mic în gospodăriile cu patru şi mai mulţi copii (5,66 kg/persoană).

Consumul mediu lunar de fructe a ajuns doar la 4,29 kg/persoană anul trecut, fiitd totuși în creștere față de cele 4,06 kg/persoană consumate în 2020. Diferenţe considerabile privind consumul de fructe există între gospodăriile formate dintr-o singură persoană, cu un consum lunar de 6,40 kg fructe/persoană, și cele constituite de șase persoane (2,84 kg fructe/persoană).

Topul consumului anual de alimente

Legume şi conserve din legume – 101,52 kg/persoană

Pâine și produse similare – 88,57 kg/persoană

Lapte – 65,5 litri/persoană

Carne și preparate din carne – 64,38 kg/persoană

Fructe – 51,48 kg/persoană

Cartofi – 36,24 kg/persoană

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut