Care este salariul mediu din industria serviciilor de afaceri

In ultimii trei ani, numărul angajaților din industria serviciilor a urcat constant, creșterea cumulată fiind de aproape 30%, iar pandemia a crescut loialitatea angajaților, rata medie a plecărilor din companie fiind de 18% în acest an, comparativ cu rata medie de 26% înregistrată în 2019.

Mai mult de jumătate din numărul companiilor care au participat la un studiu derulat de ABSL (Association of Business Service Leaders) au apreciat că numărul de angajați va crește între 10-30% în 2022. Serviciile care au cunoscut cea mai însemnată creștere, respectiv au avut nevoie de cei mai mulți angajați sunt IT, suport clienți, finanțe și contabilitate.

Industria serviciilor externalizate este în top trei industrii în 2022 privind creșterile salariale, cu o majorare de 11% (după asigurări cu 17,7% și retail cu 16,8%), dar și în topul industriilor cu cel mai mare salariu de bază mediu, de 10.691 lei brut lunar. Procentul estimat de creștere a salariului pentru anul viitor este de 7,7%. Cele mai mari creșteri salariale din industrie s-au înregistrat în București și Transilvania – Banat, în timp ce salariile au stagnat sau au crescut mai puțin în Muntenia și Moldova.

Cele mai bine plătite limbi străine în acest an au fost chineza, ceha și suedeza. Angajații apreciază flexibilitatea de a-și putea alege beneficiile – programele de wellbeing, sesiunile de terapie, serviciile medicale și zilele adiționale de concediu fiind printre cele mai apreciate, iar 40% dintre companiile industriei oferă beneficii flexibile.

Companiile din industrie estimează pentru acest an un venit în creștere cu 22% comparativ cu anul trecut, iar 70% dintre companii apreciază că vor înregistra o creștere a cifrei de afaceri în perioada următoare. De remarcat că 94% dintre companii apreciază că România oferă numeroase oportunități de investiții în acest sector.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut