Când scriitorii mari devin mici

Cu ce credeți că s-au gândit actualii guvernanți să înceapă reforma în educație? Cu eliminarea, din programa de Bacalaureat, a unor autori de referință: Marin Sorescu, Nichita Stănescu şi Marin Preda. Decizia este dur criticată de profesorii de limba şi literatura română, care spun că în contextul actual este o măsură nejustificată și „o mutilare a examenului maturităţii”, însă explicațiile pertinente ale celor de la Ministerul Educației lipsesc. Se bucură, în schimb, elevii care nu vor mai trebui să pregătească pentru examenul maturității opere precum Moromeții, Iona sau Leoaică tânără, iubirea.

E drept că aceiași autori au fost scoși din programa pentru Bacalaureat și anul trecut, dar acum copiii, mulți dintre ei sunt la școală, și între timp s-au mai obișnuit și cu învățarea online. Acum, predarea și asimilarea cunoștințelor prin intermediul internetului nu mai sunt o noutate nici pentru cadrele didactice, nici pentru liceeni.

Desigur, nu asistăm la prima „mutilare” de acest gen și nu e un secret că, rând pe rând, politicienii care s-au perindat pe la putere au venit cu idei care de care mai traznite, pentru a reforma, chipurile, învățământul românesc.  De când tot auzim de reforma aceasta, o listă lungă de minți „sclipitoare” au „defrișat” manuale și au tot schimbat programe. Din nepăsare, rea voință, neștiință sau pur și simplu inconștiență.

Dacă mai marii de la minister doreau echilibrarea materiei sau să le ușureze elevilor munca, puteau să găsească și alte variante. Puteau să lucreze la punctaje și să „taie” de altundeva, nu din niște opere valoroase care îi învață pe elevi să viseze, să iubească, să gândească. Așa, generația de liceeni de azi nu va rămâne cu mai nimic din literatura postbelică.

Ministerul Educației Naționale continuă așadar mult trâmbițatele reforme în domeniul educaţiei şi formării, pentru asigurarea unui învăţământ adaptat cerinţelor pieţei muncii şi centrat pe dezvoltare personală şi socială.

Așa ni se spune, dar noi vedem altceva.

Ce mesaj ne transmite, de fapt, Ministerul Educației ? Că e cu atât mai bine cu cât cultura generală este mai puțină? Că elevii nu trebuie să rămână cu nicio zestre de la autorii noștri valoroși, de la cei mai mari scriitori români din ultimii 50 de ani? Că în țara noastră, politicienii decid că scriitorii mari trebuie să devină neînsemnați?

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut