Când paranoia ia locul rațiunii. Va fi suspendat Trump?

Ceea ce s-a întâmplat la Washington, miercuri, 6 ianuarie, 2021 – asaltul asupra Capitoliului în încercarea de a opri procedura de validare a victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, 2020 – nu reprezintă America. Nici pe departe. Reprezintă o singură persoană, Donald Trump. Încă un președinte obișnuit să primească totul de-a gata, să aibă totul, prin tot înțelegând și oamenii, toți oamenii președintelui, ca să fiu mai bine înțeles. Numai că foarte mulți au ajuns să-l părăsească, lăsându-l descoperit când poate avea mai multă nevoie de ei. La așa comportament, așa reacții.

Trump este singurul care a pierdut. A pierdut pe mâna lui și, mai ales, a pierdut pe banii lui. A pierdut pentru că nu știe să piardă, nu vrea să piardă, având și lăsând mereu impresia că toți trebuie să-i fie loiali și la picioare, supuși mai bine spus. S-a crezut și încă se mai crede invincibil. Vede în jurul său numai conspirații. S-a obișnuit să fie la putere și această dorință de a rămâne încă patru ani la Casa Albă s-a dovedit a-i fi fatală.
Donald Trump nu are nici măcar o calitate.

A fost, este și va rămâne arogant, imatur (cu reacții specifice unui copil căruia i s-au luat jucăriile), disprețuitor (mai ales față de valorile democrației), narcisist, răzbunător și mai puneți dvs restul. Figură controversată, a reușit să-i dezbine pe americani – i se poate imputa și încurajarea rasismului, a reușit până și performanța de a strica relațiile Statelor Unite cu multe alte state (China, Rusia, Germania, Marea Britanie, Turcia, Franța…), încercând să-și impună puncte de vedere neacceptate de alții. Paranoia a luat locul rațiunii. Setea de putere i-a luat mințile, asaltul Capitoliului regăsindu-se în intențiile belicoase ale încă actualului președinte. A pierdut pentru că a condus America în cei 4 ani, cu mentalitatea omului de afaceri – oricum nu excelează nici la acest capitol, dovadă multe afaceri falimentate – și nu cu cea a politicianului cunoscător, a omului de stat versat, cu un comportament adecvat funcției și misiunii.

Va fi suspendat Trump? Democrații – mare curaj, trebuie să recunosc – cer imperios acest lucru și ziua de azi, 11 ianuarie, s-ar putea să-i fie fatală, suspendarea fiind pusă în discuție în Congres. Motivele sunt multe dacă avem în vedere câteva lucruri care nu vor fi deloc uitate: intervenția Gărzii Naționale, decesul a patru persoane, instaurarea stării de urgență la Washington pentru 15 zile, presiunile exercitate asupra unui oficial electoral din Georgia, amenințările proferate la adresa unor colegi din partid și nu numai, împiedicarea validării voturilor electorilor, contestarea repetată privind rezultatele alegerilor. Berlinul, Parisul, Londra, Roma, Viena… îl consideră vinovat pe Trump de escaladarea violențelor din capitala SUA.

Cum va fi tranziția spre democratul Biden? Trump a avut două ieșiri la rampă, în două zile. În prima a anunțat o tranziție liniștită. În a doua a anunțat că nu va fi prezent la investirea lui Biden din 20 ianuarie. Pe de altă parte, noua echipă de la Casa Albă și-a luat măsuri de prevedere pentru a preîntâmpina o eventuală lovitură de stat marca Trump, ceea ce ar fi posibil cunoscându-i caracterul, infect cum s-a dovedit în toți anii mandatului său. Lumea întreagă a ajuns să-l cunoască bine pe omul și președintele Trump, acțiunile și discursurile sale fiind expresia mai mult a unei minți dezorientate decât lucide. Prin urmare, Trump va rămâne în istoria Statelor Unite și în istoria republicanilor ca un președinte rătăcit și rătăcitor într-o lume care l-a primit, la început, cu brațele deschise, pentru a ajunge să se debaraseze de el ca de o măsea stricată. Să nu uităm încă două lucruri. Irakul a emis un mandat internațional de arestare pe numele lui Trump, în timp ce, anul trecut, iranienii au pus și ei o recompensaă de milioane de euro /dolari pe capul lui Trump. E clar, post 20 ianuarie 2021, lui Donald Trump nu-i va fi deloc ușor. Dar asta este problema lui, nu a noastră.

Biden? Am mai scris de Joe Biden, la rândul său o figură controversată. Dar care politician nu este controversat? Cert este că va avea mult, foarte mult de lucru. Intern și internațional va trebui să repună în matca lor cele stricate de Trump. Și sunt multe, foarte, foarte multe… Are în față 4 ani pentru a convinge. Vor fi suficienți? Depinde numai de el. Important este să-l țină…vârsta.

Demostene ȘOFRON

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut