Campanii de informare, în liceele clujene, privind fenomenul de bullying și violența domestică

Tineri din Cluj-Napoca, din cadrul Institutului Român pentru Pace (PATRIR) au organizat și facilitat, în perioada 9 noiembrie – 18 decembrie 2020, mai multe campanii de creștere a gradului de conștientizare cu privire la diferite probleme cu care se confruntă societatea românească, printre care fenomenul de bullying și violența domestică.

Prima campanie, intitulată „O școală fără bullying”, a durat șase săptămâni, 13 tineri facilitând 66 de sesiuni online educative și experențiale pentru elevii de liceu. Printre instituțiile partenere s-a numărat: Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu”, Liceul Tehnologic „Alexandru Borza”, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Tehnic „Ana Aslan” și Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca.

Cea de-a doua campanie pe aceeași temă, intitulată „Throw kindness like confetti”, a avut ca scop atragerea atenției asupra fenomenului de bullying, cum îl putem recunoaște, care îi sunt efectele, dar și cum putem ajuta persoanele implicate în acest fenomen. Totodată, mai multe persoane și-au spus povestea, cum le-a fost afectată viața din cauza acestui fenomen, dorind astfel să-i încurajeze pe cei care trec prin situații similare și să tragă un semnal de alarmă asupra consecințelor acestora. În parteneriat cu organizația Minte Forte, au fost asigurate și ședințe de consiliere în cadrul campaniei pentru victimele bullying-ului.

Cea de-a treia campanie – „Egalitatea de GEN nu suferă de violență domestică” – a vizat problema violenței împotriva femeilor, în condițiile în care la fiecare 30 de secunde o femeie din România devine victima unui act de violență în familie, iar 9 din 10 cazuri rămân neraportate. Timp de patru săptămâni, 15 tineri au facilitat 64 de sesiuni online, în limba română și maghiară, pentru 1400 de elevi de liceu, sesiunile abordând subiecte precum: așteptările sociale pentru fete și băieți, relațiile sănătoase în oglindă cu relațiile nesănătoase, violența domestică (ce este, statistici etc.). De asemeni, a fost prezentat și un ghid despre ce putem face, practic, în situații de abuz. Printre instituțiile partenere s-au numărat: Colegiul de servicii în turism „Napoca”, Liceul Teologic Reformat, Liceul Teoretic „Apáczai Csere János”, Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” , Colegiul Național „Emil Racoviță” ș.a.

Campaniile, organizate în mediul online, reprezintă parte a proiectului DO ONE BRAVE THING, coordonat de Institutul Român pentru Pace (PATRIR), în parteneriat cu ActiveWatch și Zetta Cloud România, precum și cu alte patru organizații neguvernamentale din țări precum Italia, Polonia sau Ungaria. Proiectul are ca scop sprijinirea tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani din Ungaria, Italia, Polonia și România, prin obținerea unor abilități, cunoștințe și instrumente de care au nevoie pentru a se implica în mod constructiv și pentru a înfrunta polarizarea și extremismul în viața de zi cu zi, atât în comunitățile lor, cât și în alte țări din Europa.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut