Campanie de screening pentru depistarea tuberculozei în opt comune din județul Cluj

Începând de luni, 6 martie, caravana mobilă Screening TB a Institutului „Marius Nasta”, având susținerea Instituției Prefectului – Județul Cluj, a Consiliului Județean și a Direcției de Sănătate Publică Cluj, se deplasează în opt comune din acest județ, unde va asigura servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor, prin depistarea tuberculozei, dar și a altor 14 patologii, în cadrul proiectului „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”.

Proiectul, susținut de Ministerul Sănătății și implementat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, în parteneriat cu 6 organizații neguvernamentale care activează în domeniul sănătății, reprezintă cel mai mare proiect de screening al tuberculozei desfășurat în România și face parte din șirul de măsuri asumate de țara noastră pentru scăderea incidenței tuberculozei.

Conform celor anunțate de organizatori, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la sediul Instituției Prefectului – Județul Cluj, programul deplasării caravanei în județul Cluj este: 6 – 7 martie – comuna Iara; 8 – 10 martie – comuna Florești; 13 – 14 martie – comuna Gilău; 15 – 17 martie – comuna Aghireșu; 20 – 22 martie – comuna Baciu; 23 – 24 martie – comuna Cojocna; 27 – 29 martie – comuna Apahida; 30 – 31 martie – comuna Buza.

„Vizăm, evident, comunitățile defavorizate, comunitățile unde este foarte mare nevoie ca acest cabinet medical mobil să ajungă pe străzile sau pe ulițele din aceste localități, la acei oameni care au acces dificil la serviciile medicale, pornind de la motivele financiare și până la cele legate de identitate. Sunt nenumărate motivele pentru care oamenii aceștia ajung greu la serviciile medicale” – a declarat Paula Rusu, coordonator comunicare Screening TB.

Caravana este un cabinet medical mobil, dotat cu aparatură modernă de radiologie, iar asistența este asigurată din trei profesioniști: un asistent medical de radiologie, un registrator medical și un responsabil de logistică.

Cei care vor avea un test pozitiv la screening vor fi referiți către serviciile de diagnostic și tratament (dispensarele TB) pentru confirmare și stabilirea diagnosticului.

***

Tuberculoza (TB) este o boală infecto-contagioasă care a făcut zeci de milioane de victime în ultimul secol. În anul 1993, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat tuberculoza o urgență mondială de sănătate publică și a decis adoptarea unor strategii de control al bolii.

Tuberculoza este o boală complet tratabilă, cu condiția de a merge la medic cât mai repede și de a respecta întocmai recomandările medicale. De asemeni, tuberculoza poate fi prevenită printr-o serie de măsuri de sănătate publică.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut