Campanie de informare asupra riscurilor și efectelor traficului de minori, în licee clujene

Peste 2000 de elevi din 40 de licee din județele Cluj, Botoșani, Suceava, Iași, Bacău, Vaslui, Olt, Constanța, Bihor, Timiș și municipiul București vor participa, în perioada noiembrie 2021 – iunie 2022, la o campanie națională de informare și conștientizare asupra riscurilor și efectelor traficului de minori.

Inițiată prin proiectul “ReACT – Reformă şi acțiune pentru apărarea drepturilor copiilor, victime ale traficului uman, în sistemul de justiție penală”, derulat de Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO), în parteneriat cu Asociația Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER) și Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina (IPSB), campania va consta în ateliere de informare ce vor conține poveștile reale ale unor victime ale traficului de minori și informații despre metode de prevenire a unor astfel de evenimente. În aceste sesiuni, tinerii vor afla și despre experiențele trăite de victimele traficului de minori în traiectoria lor prin sistemul de justiție în căutarea dreptății.

Atelierele de informare vor fi realizate în fiecare unitate școlară de către un coordonator, care va participa la sesiuni de instruire cu specialiști din domeniul prevenirii traficului de persoane. La finalul campaniei, din beneficiari, elevii din licee vor deveni mesageri ai victimelor traficului de minori, în numele cărora vor solicita autorităților responsabile, prin intermediul artei stradale (pictură, grafică), dar și al demonstrațiilor publice și activităților de tip flash – mob, organizate în 11 județe, să asigure copiilor accesul la o justiție prietenoasă.

***

În 2020, 596 de persoane au fost victime ale traficului de ființe umane în România. Dintre acestea, 255 de victime s-au înregistrat doar din rândul minorilor: 29 de băieți și 206 fete, cifre care arată că traficul de persoane este un real pericol în rândul copiilor.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut