Camera Deputaților: Nerespectarea repetată a măsurilor anti-COVID sancționată cu închiderea temporară a activității operatorilor economici

Camera Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege care prevede aplicarea sancțiunii complementare de închidere temporară a sediului principal al operatorilor economici care, în mod repetat, nu respectă măsurile de prevenire și combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2. S-au înregistrat 171 de voturi „pentru”, 128 „împotrivă” și 10 abțineri, informează AGERPRES.

Proiectul de lege, inițiat de Guvern, modifică și completează Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

„În cazul repetării la același sediu principal sau secundar, într-un interval de 15 zile de la constatarea precedentă a contravenției de către conducătorul unui operator economic, pe lângă sancțiunea contravențională principală, agentul constatator dispune și sancțiunea contravențională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 15 zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea fără respectarea condițiilor stabilite”, prevede textul adoptat.

Aplicarea sancțiunii contravenționale complementare se materializează prin afișarea de către agentul constatator, în locuri vizibile în interiorul sediului închis temporar, a următorului mesaj: „Acest spațiu este închis temporar, până la data … inclusiv, din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei de COVID-19”.

În cazul în care operatorul economic nu respectă nici sancțiunea contravențională complementară, orice persoană care are calitatea de agent constatator al contravenției aplică, pentru durata rămasă, sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.

În cazul în care constată săvârșirea contravenției de nerespectare a sancțiunii de suspendare temporară a activității acestor instituții sau operatori economici, pe lângă sancțiunea contravențională principală, agentul constatator dispune și sancțiunea contravențională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 30 de zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea suspendată temporar.

Aplicarea sancțiunii contravenționale complementare se materializează prin aplicarea de sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.

Sancțiunile sunt aplicate de agenții și ofițerii de poliție, subofițerii și ofițerii de jandarmi, polițiștii locali.

Prin derogare de la dispozițiile art. 32 alin. (3) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, aprobată prin Legea 180/2002, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii nu suspendă executarea sancțiunilor contravenționale complementare aplicate, mai prevede actul normativ.

Legea intră în vigoare la 10 zile de la data publicării in Monitorul Oficial al României.

Camera Deputaților este for decizional pentru acest proiect.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut