Call Center pentru sesizarea nergulilor privind siguranța alimentelor

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că pune la dispoziţia cetăţenilor un număr de telefon unde pot fi reclamate nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Numărul de „Call Center” furnizat de ANSVSA este 0800 826 787, și poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

În această perioadă ANSVSA a demarat la nivel naţional controalele specifice sărbătorilor de iarnă, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu produse alimentare sigure. Până în 7 ianuarie 2021, Autoritatea intensifică acţiunile de control, cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi al prevenirii răspândirii virusului pestei porcine din zonele de restricţie unde este diagnosticată această boală, prin comerţul ilegal cu porcine/carne şi produse din carne de porc (provenite de la animale bolnave).
În cadrul controale
lor se va verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi/înregistraţi respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, peşte, ouă) şi nonanimală (produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumator.
Controalele se vor derula în pieţe agro-alimentare, abatoare şi unităţi de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală şi nonanimală, unităţi de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării), unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, unităţi de catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, unităţile hoteliere şi pensiuni turistice, hipermarketuri și supermarketuri, magazine alimentare şi alte unităţi care comercializează produse alimentare.
De asemenea, reprezentanţii DSVSA vor realiza controale în trafic, cu sprijinul Inspectoratelor de Poliţieşi Inspectoratelor de Jandarmi, pentru a verifica dacă sunt respectate condiţiile sanitare veterinare pentru transportul animalelor şi al produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum şi respectarea restricţiilor sanitare veterinare impuse pentru mişcarea porcinelor din gospodăriile situate în zonele afectate de focare active de pestă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut