Căldură mare, monșer! CFR-ul zice că nu poate ”răci” trenurile

CFR Călători a emis încă un comunicat în care afirmă că, din cauza temperaturilor ridicate din această perioadă, este posibil că instalațiile de climatizare din vagoane să nu poată asigura o temperatură decentă pentru călători.

Compania susține că, deși ”întregul parc de vehicule feroviare este verificat din punct de vedere tehnic – funcțional înainte de plecarea în cursă”, pe parcursul călătoriei ”pot apărea situații în care, din cauza temperaturilor exterioare crescute de peste 35 – 38 de grade care la nivelul şinei şi a cutiei vagonului pot însemna și peste 50 de grade Celsius sau a deschiderii geamurilor în parcurs, instalaţiile de climatizare să funcționeaze fără a mai asigura răcirea în parametri normali”. Altefl spus, în vagoane va fi ca în cuptor.

Reamintim că, în prima săptămână a acestei luni, CFR-ul, companie care tocmai și-a majorat semnificativ tarifele de transport, informa că instalațiile de climatizare din trenuri nu pot funcționa bine la temperaturi exterioare de peste 35 grade Celsius, dar ”că reglementările privind condițiile normale de funcționare a instalațiilor de climatizare a vagoanelor sunt prevăzute în clar în Normele tehnice feroviare autohtone și internaționale”. De parcă asta ar folosi la asigurarea unei temperaturi cât de cât normale în vagoane.

De asemenea, CFR Călători recomanda atunci pasagerilor ”să își planifice din timp călătoria, să utilizeze toate trenurile puse la dispoziție în graficul unei zile de circulație și să își procure din timp legitimaţiile de călătorie”, indicație pe care o menține și acum. Ba mai mult, anticipând parcă un deznodământ neferit al căălătoriei pe calea ferată, compania recomandă acum ca ”persoanele cu sensibilitate crescută la căldură sau care nu suportă temperaturile ridicate din cauza unor afecțiuni medicale, să se hidrateze permanent şi să aibă cel puţin o sticlă cu apă în bagaj, să aibă medicația necesară în caz de nevoie, să alerteze imediat personalul de tren dacă se simt rău în timpul călătoriei sau dacă observă o persoană care are nevoie de ajutor”.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut