Caiacul, terapie pentru tinerii nevăzători

Peste 60 de persoane – elevi ai Liceului Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca, dar și persoane cu diferite dizabilități care au aflat despre acest proiect din mediul online, au urcat în caiace alături de voluntari și de antrenori ai Asociației Caiac SMile din Satu Mare. Proiectul „Caiacul, terapie pentru nevăzători” s-a desfășurat pe lacul Chios din Parcul Central din Cluj-Napoca, iar, la sfârșit, toți cei prezenți au primit o surpriză dulce din partea sponsorilor.

„A fost foarte frumos pe lac. Prima dată am avut emoții. Am și plâns, dar m-am obișnuit repede, așa că mai vreau o dată”, spune unul dintre tinerii care a încercat caiacul pentru prima dată.

„A fost o plăcere să merg cu caiacul. Nu am avut emoții deloc. Am dat două ture și aș mai vrea să continui. Am avut încredere mare în primul rând în mine”, a adăugat un alt elev.

Ideea acestui proiect a venit în urma unui mesaj primit de Ionuț Stancovici, președintele Asociației Caiac SMile, de la un cadru didactic de la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca. Profesoara își dorea ca elevii săi să se bucure de libertatea oferită de plutirea pe apă într-un caiac. Deși urmărea de la distanță activitatea asociației sătmărene, nu îndrăznise niciodată să intre în contact cu reprezentanții ei. Odată contactați, aceștia s-au mobilizat în timp record.

„În numai două săptămâni am reușit să găsim sponsorii, cărora le mulțumim pentru felul în care s-au mobilizat atât de grozav, și să organizăm această activitate foarte frumoasă, pe care vrem să o dăm exemplu tuturor, mai ales oamenilor cu nevoi speciale din țară. Îi încurajăm să îndrăznească și să ia legătura cu noi atunci când au o idee despre o anumită activitate sau un anumit sport pe care doresc să îl accesibilizăm pentru ei. Noi mergem cu cel mai mare drag acolo unde au ei nevoie”, a declarat Ionuț Stancovici, președintele Asociației Caiac SMile.

Pentru a-i familiariza pe copii cu ambarcațiunea și cu vâslele, săptămâna trecută, organizatorii au adus un caiac chiar la liceu, în sala de sport, și i-au lăsat pe tineri să-l descopere.

„Faptul că au avut contact cu caiacul săptămâna trecută i-a ajutat pe copiii nevăzători să nu aibă atât de mari emoții azi. A venit Ionuț cu un caiac în sala de sport și copiii au putut să-l încerce, să se așeze în el, să-l exploreze și să-l pipăie. Copiii au fost foarte entuziasmați, pentru că facem altceva decât ce facem în mod obișnuit. Abia așteaptau să învețe să vâslească. După, le-am spus să scrie o compunere despre experiența avută și am agreat cu organizatorii să premieze cea mai bună scriere cu încă o experiență ine­dită”, a spus și Duma-Dăncăi Hajnalka, cadrul didactic care a inițiat totul și care i-a însoțit pe copii în Parcul Central.

Acțiunea de ieri a reprezentat și o avanpremieră a proiectului mai amplu „Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret”, ce urmează să se desfășoare, pentru al doilea an consecutiv, la Cluj-Napoca, în perioada august – octombrie 2022.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut