Cadrele medicale clujene și-au pierdut răbdarea. Marș de protest în București

Deoarece Guvernul tergiversează rezolvarea revendicărilor solicitate de cadrele medicale încă de la sfârșitul anului trecut, sindicaliștii de la Sanitas au programat o nouă acțiune de protest.

Spre finalul anului trecut federația sindicală a cadrelor medicale Sanitas a organizat o serie de acțiuni, care au culminat cu o grevă japoneză și o pichetare a Guvernului, după care a urmat o pauză a protestelor, determinată de solicitarea guvernanților de a primi un răgaz de 120 de zile, timp în care să întocmească un nou calendar de aplicare a Legii 153. Cele trei luni au trecut de mult, dar revendicările nu au fost soluționate, așa că sindicaliștii și-au cam pierdut răbdarea și au planificat un marș, care ar urma să se desfășoare la mijlocul lunii viitoare.

”În data de 15 iunie va fi un marș de protest în București, organizat de federația Sanitas, în fața Guvernului, cu aproximativ 10.000 de participanți. Avem trei revendicări. Prima vizează aplicarea în totalitate a Legii 153 privind majorările salariale. A doua revendicare se referă la suspendarea sau derogarea de la articolul 25 ale aceleași legi, care limitează sporurile salariale la 30% per ordonator de credite – acest lucru vine, în multe situații, în detrimentul intenției angajatorului de a acorda unele stimulente financiare, chiar dacă are posibilitatea să facă asta. O altă revendicare este acordarea voucherelor de vacanță de la bugetul de stat și pentru noi, așa cum de acestea beneficiază și alte categorii de bugetari – un exemplu ar fi cei din învățământ, care nu sunt condiționați de servicii. Ar mai fi o cerere, care vine în întâmpinarea posibilelor limitări de venituri începând din 2023. Uniunea Europeană a obligat statul român, prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență – n.r.), să facă o nouă lege a salarizării. Nu avem forma finală a legii, dar există acolo un paragraf din celebrul memorandum al Ralucăi Turcanu, care spune că sporurile pe angajat nu pot depăși 20% din salariul de încadrare. Aceasta ar impune niște pierderi de venit pentru categoriile care beneficiază de sporuri – cum sunt cei de la Terapie Intensiva sau UPU.”, spune Ovidiu Bota, președintele Sanitas Cluj.

El afirmă că la marș vor participa și 200 de cadre medicale din județul Cluj, membri Sanitas, care se vor deplasa în acest scop la București.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut