Bugetul municipiului Cluj-Napoca pe anul 2022

Bugetul general al municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2022 este de 434.483.383 euro ( 2.148.607.224 lri).

În comparație cu 2021, chiar dacă vremurile sunt grele, avem o creștere a bugetului de la 429 milioane euro la 434 milioane de euro. Vestea cea mai bună este aceasta: venituri proprii – aici creșterea este de 10%, aceasta arată sănătatea economiei unui oraș, practic veniturile proprii cresc de la 183 milioane euro la 202 milioane euro. Cea mai importantă parte din cadrul veniturilor proprii o reprezintă cota defalcată din impozitul pe venit, care are o creștere de 12,42%. Orașul respiră pozitiv din punct de vedere economic”, a declarat primarul Emil Boc.

Principalele obiective de investiții vizează proiecte care se continuă, dar și proiecte noi. Accentul va fi pus pe modernizarea infrastructurii și creșterea calității vieții în toate cartierele orașului, dar se prioritizează totodată, politicile publice legate de dimensiunea verde, digitalizare, educație, sănătate, inovare și incluziune socială.

Astfel, dintre principalele obiective de investiții amintim lucrările şi obiectivele de investiţii care se finalizează în anul 2022 și anume: reabilitarea Bulevardului 21 Decembrie 1989; realizarea unui nou corp de clădire la Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” (15 săli noi de clasă); modernizarea Grădiniţei Floare de Iris; Baza sportivă „La Terenuri” Mănăștur; modernizarea Parcului Ştefan cel Mare; reabilitarea Turnului Pompierilor; Plan Urbanistic Zonal pentru noul Cartier Sopor; modernizarea Parcului Farmec; reabilitarea termică a 20 de blocuri; realizarea de noi locuri pentru biciclete în spații securizate.

Lucrările și obiectivele de investiții la care se continuă implementarea în 2022, cu termen de finalizare în anii următori sunt: noul pod Oaşului – Răsăritului; reabilitarea zonei străzii Mihail Kogălniceanu; reabilitarea Parcului Feroviarilor; reabilitarea Parcului Armătura; reabilitarea malurilor Someşului din zona Grigorescu-Plopilor; modernizarea platoului Sălii Sporturilor; reabilitarea Parcului Caragiale; parc nou zona Gr. Alexandrescu (CT19); regenerarea urbană a zonei străzilor Moţilor – Calea Mănăştur – Mărginaşă.De asemenea, lucrările și obiectivele de investiții pentru care se realizează documentaţiile tehnice necesare în vederea organizării procedurilor de licitaţie proiectare/execuție lucrări sunt: realizarea centurii metropolitane a Clujului şi proiectul multianual Metrou şi tren metropolitan; Parcul Est (45,5 ha); amenajarea ansamblului „Cetățuia”; Parc Coridorul Canalul Morii Zona Parcul Rozelor – Plopilor (parc nou); Parcul Zorilor (parc nou); Parcul Bună Ziua (parc nou); realizarea unui hub educaţional (școală, creșă, grădiniță), a unei baze sportive, a unei unităţi de sănătate şi a unui parc-pădure în zona Borhanci; reabilitarea zonei Expo Transilvania Şcoală generală în cartierul Bună Ziua; reabilitarea Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” şi a zonei adiacente; creşă nouă în cartierul Dâmbul Rotund; nou cămin pentru persoane vârstnice; culoarul de nord adiacent căii ferate – strada Răsăritului – Câmpul Pâinii; organizarea în asociere cu Universitatea Babeș-Bolyai a concursului de soluții pentru ansamblul urban Science Campus Cluj în Lomb.

A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut