Bugetul, criticat dur de un deputat clujean

Deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa, a criticat bugetul adoptat zilele trecute, și a atras atenția că este nerealist și dezechilibrat.

Bugetul se bazează pe niște venituri supraevaluate nerealizabile, iar asta s-a văzut și în anul 2022, în principal veniturile din TVA și impozitul pe profit, și în același timp cu cheltuieli subestimate, în general cele cu dobânzile și pensiile. În fapt vom avea niște dobânzi și cheltuieli cu pensiile mult mai mari decât cele previzionate, și la fel, niște venituri din TVA și impozitul pe profit mai mici decât cele previzionate.

Pe lânga toate acestea, el se bazează pe niște venituri din noile taxe care înseamnă impozite mai mari pentru munca part-time, pentru micii antreprenori, pentru PFA, pentru activitățile independente. Se remarcă in schimb, o lipsă de fonduri pentru învățământ, pentru infrastructură, pentru sănătate, familie. Inclusiv aici am avut amendamente și inițiative legislative prin care să nu mai dăm bani celor care nu muncesc”, a declarat Alin Coleșa, într-o conferință de presă.

Bugetul ignoră educația și sănătatea, în timp ce anumite ministere au o creștere foarte mare = Ministerul Apărării Naționale – cu 50% față de anul precendent, , Serviciile, structurile de forță primesc ca în fiecare an o creștere. SIE- aproape 20%, SPP – aproape 15%, SRI, peste 20%, STS – 62%, în condițiile în care an de an aceste servicii au avut bugete mărite.

Ne arată că statul investește în structuri de forță și structuri informative”, a completat parlamentarul clujean.

În aceeași conferință de presă, Alin Coleșa a susținut că luni, 12 decembrie, Parlamentul României „a adoptat, în mod abuziv, „Declarația privind Egalitatea de Gen în România”. Această declarație a fost adoptată încălcând legea și regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, în contextul activităților legate de adoptarea Legii Bugetului de stat pe anul 2023.

Declarația privind Egalitatea de Gen nu a trecut prin niciuna dintre comisiile Parlamentului, neexistând nicio modalitate de dezbatere și de modificare asupra ei. A fost publicată pe siturile Camerei și Senatului cu foarte puține ore înainte de începerea Plenului, în timp ce toți parlamentarii erau la ședințele comisiilor”.

Potrivit parlamentarului, “această declarație se înscrie între politicile agresive promovate de Guvernul actual cu privire la ideologia de gen, dintre care amintim – Planul de Egalitate de Gen (Gender Equality Plan) care constituție condiție de finanțare pentru orice universitate sau instituție de cercetare și – „Manualul pentru predarea și integrarea la clasă a egalității de gen” – destinat învățământului preuniversitar”.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut