Bugetul comunei Florești pentru 2021

Primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, a prezentat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, bugetul pe anul 2021. Conform acestuia, veniturile comunei se ridică la peste 90 milioane de lei. Sume importante de bani vor merge către domenii precum digitalizare, infrastructură rutieră, educație și nu numai. La capitolul fonduri europene, Floreștiul stă mai prost, dar își propune să îmbunătățească lucrurile.

„Bugetul este un moment important pentru orice administrație locală. Ne propunem să fim cât mai clari în ceea ce vrem să facem în acest an, și să arătăm care sunt direcțiile pe care le dorim.

În acest an, veniturile comunei Florești sunt de peste 90 de milioane lei și există și un credit deja angajat care va fi redirecționat spre investiții, în cazul în care nu găsim altă sursă bigetara.

Din această sumă de peste 90 milioane lei, în investiții vor merge peste 38 milioane de lei, și acel credit, dacă nu vom găsi sursă de finanțare din proiectele europene sau fonduri guvernamentale”, a declarat Bogdan Pivariu, în cadrul unei conferințe de presă.

În ce privește cheltuilile pentru dezvoltarea și administrarea comunei, acestea sunt de 81 milioane de lei. Din aceștia, 31% vor merge înspre infrastructura de transporturi, 18,6% în protecția mediului, aproximativ 8% în educație, 2,74 % în sănătate, 15,53% în servicii publice, 11,4 % în asistență socială.

„Ne propunem o serie de investiții în infrastructura rutieră, care să crească calitatea vieții. Sunt aproximativ 17 milioane de lei pentru infrastructura rutieră, plus acel credit care are ca și destinație drumul de sud, dar există posibilitatea să facem această investiție din fonduri europene sau guvernamentale.

De asemenea, avem bugetat partea nostră din realizarea metroului, un proiect foarte important pentru Florești și zona metropolitană. Mai avem investiții în ce privește sistematizarea traficului, un studiu de trafic, modernizarea străzii Eroilor”, a mai spus Pivariu.

Referitor la infrastructura în ultilități, (2,9 milioane lei), Bogdan Pivariu a precizat că în buget este prevăzută demararea unui studiu de fezabilitate și proiectul tehnic pentru canalizare în satul Tăuți.

Un alt domeniu pe care administrația de la Florești îl are în vedere anul acesta este educația, cu un buget de 2,1 milioane de lei.

Suma este alocată, printre altele, pentru studiul de fezabilitate, proiectare și lucrări pentru construirea unei noi școli, a unei noi grădinițe și a unei noi creșe.

La capitolul calitatea vieții și creșterea acesteia (4,5 milioane de lei), administrația de la Florești are în vedere un parc de joacă pentru copii în cartierul Cetatea Fetei, un studiu de fezabilitate, proiect și execuție pentru un adăpost de animale cu și fără stăpân, procesul de bugetare participativă, plantarea de arbori și nu numai.

Nici domeniile cultură și sport nu sunt uitate. Aici vor fi peste 4 milioane de lei, printre altele, pentru restaurarea și reamenajarea Cetății Fetei sau pentru un Complex Sportiv Skate Park.

Suma alocată pentru digitalizare este de 3,2 milioane de lei, și aici se are în vedere extinderea sistemului de supraveghere video de pe raza comunei Florești și nu numai.

Pivariu a mai precizat că în acest moment, Floreștiul nu are o sumă frumoasă atrasă din fonduri europene, dar că administrația locală își propune să îmbunătățească substanțial acest aspect. „Cele 36 de milioane de lei sunt proiecte depuse de la preluarea mandatului, iar aceasta este suma totală care poate fi atrasă dacă proiectele vor fi câștigate”, a explicat Pivariu.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut