”Bucuria vindecării” – o inițiativă de suflet

Un proiect inedit dedicat susţinerii psihice şi spirituale a pacienţilor cu cancer se lansează sâmbătă.

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Cluj-Napoca (IOCN) vine în sprijinul pacienților împreună cu Centrul de Ingrijiri Paliative „Sfantul Nectarie” Cluj-Napoca prin lansarea proiectului ”Bucuria vindecării”. Inițitiva a fost prezentată în cadrul unei conferințe de presă la care au participat dr. Cătălin Vlad, managerul IOCN, psih. dr. Florina Pop, pr. dr. Bogdan Chiorean, reprezentantul Centrului de Îngrijiri Paliative ”Sfântul Nectarie” și Ștefan Toadere, preotul IOCN.

Cei prezenți au dorit să atragă atenția că, în orice formă a sa, cancerul, și în mod special stadiile avansate ale bolii au nevoie de o abordare complexă, deoarece aceasta aparține unei persoane care e și trup și suflet. „Noi, în institut, aș putea spune că suntem norocoși că avem psihologi extrem de devotați și care desfășoară o muncă extrem de importantă ce ajută foarte mult pacientul oncologic. La fel și în ce privește partea spirituală -aceasta se întrepătrunde foarte bine cu activitatea medicală și cu suportul psihoterapeutic”, a declarat Cătălin Vlad.

„Așa cum vedem și în viața de zi cu zi, atât suportul psihologic cât și cel spiritual ajută la adaptarea psihologică a pacienților oncologici. Există la ora actuală suficiente studii care arată că suportul psihologic reduce din stresul pacienților, ameliorează și îmbunătățește calitatea vieții acestuia. Deci nu doar ceea ce vedem în activitatea de zi cu zi, ci și studiile susțin integrarea suportului psihic și spiritual în îngrijirea de rutină a pacientului oncologic, a spus, la rândul său, Florina Pop.

„În momentul în care cineva află un diagnostic oncologic, prima întrebare este una existențială – de ce mi se întâmplă mie acest lucru…Apoi începe o dispută. (…)De cele mai multe ori, în stadiile terminale de boală printre singurele nevoi ale pacientului oncologic, dincolo de terapia durerii care trebuie să fie făcută impecabil, este cea de spiritualitate. Salut această inițiativă, să facem fiecare din perspectiva noastră, a fiecăruia tot ce știm, să punem mână de la mână pentru a fi de folos celor mai greu încercați decât noi”, a afirmat și Bogdan Chiorean.

Nu în ultimul rând, Ștefan Toadere a atras atenția că acest proiect este doar o „ramură” a ceea ce era început deja în institut, din punct de vedere al îngrijirii spirituale, și că pacienții care vin aici, bolnavi, sunt de diverse confesiuni, dar în momentul în care solicită preotul, nu mai există nicio confesiune.

Proiectul este derulat de către Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului din Bucureşti, sub coordonarea pr. Ciprian Grădinaru, alături de voluntari din cadrul Paraclisului, cu binecuvântarea PF Daniel, patriarhul BOR. Voluntarii sunt medici, psihologi şi teologi din clinici şi universităţi bucureştene.

La Cluj, proiectul este susţinut de Institutul Oncologic “Prof. dr. Ion Chiricuţă” si Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut