Bruxellesul avertizează Catalonia că independenţa înseamnă ieşirea din UE

Bruxellesul avertizează Catalonia că independenţa presupune ieşirea din UE, titrează cotidianul “El Pais”. Acesta precizează că purtătorul de cuvînt al Comisiei şi comisarul Almunia susţin că un teritoriu separat ar deveni automat “un stat terţ”, care nu este membru al UE. În plus, Lituania şi Letonia revin asupra declaraţiilor de sprijin pentru independenţa Cataloniei, după ce ambasadorii acestor ţări au fost convocaţi pentru explicaţii de către ministrul spaniol de externe, José Manuel Garcia-Margallo.

Avertisment al UE pentru răzvrătiţii catalani: Bruxellesul le atrage atenţia că ţările separate nu mai sînt membre, consemnează cotidianul ABC. În acelaşi timp, acesta mai arată că PSOE, principala formaţiune din opoziţie de la centru, ar fi dispusă să dezbată în Congresul Deputaţilor “dreptul de a decide” revendicat de catalani.

Bruxellesul avertizează că regiunea Cataloniei ar putea rămîne în afara Uniunii Europene. Cotidianul “La Vanguardia” citează din afirmaţiile comisarului Almunia, care a explicat clar la Barcelona că “partea separată nu este membru al Uniunii Europene”. Şi acest cotidian spaniol observă că Letonia şi Lituania au dat înapoi în ceea ce priveşte sprijinul pentru secesiune, în urma presiunilor ministrului Margallo.

Cotidianul La Razon citat scrie şi despre faptul că UE îi explică foarte clar lui Mas că o Catalonie independentă s-ar regăsi în afara Europei. După ce Comisia atrage atenţia asupra consecinţelor, guvernul regional catalan se face că nu aude, şi se întreabă “unde scrie că am ieşi din UE?”.

Duş rece din partea Europei, constată cotidianul “El Periodico” pe marginea aceluiaşi subiect. Comisia repetă pentru Catalonia că secesiunea de Spania înseamnă automat că regiunea va rămîne în afara Uniunii Europene

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare