Brigitta Szekely, Asociaţia Dieteticienilor din România: Profesia de dietetician trebuie să fie urgent reglementată

Preşedintele Asociaţiei Dieteticienilor din România (ADR), Brigitta Szekely, solicită autorităţilor să întreprindă, în cel mai scurt timp, procedurile necesare pentru reglementarea profesiei de dietetician, rolul unui astfel de specialist fiind major în menţinerea stării de sănătate a populaţiei.

‘Este o profesie nouă, încă nereglementată, de aceea ne luptăm din toate puterile pentru reglementarea ei în cel mai scurt timp. Noua profesie este în faza de început, se va dezvolta în marile centre universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Tîrgu-Mureş, Iaşi, Timişoara şi Arad, iar bolnavii şi, la rîndul lor, oamenii fără probleme de sănătate au nevoie de informaţii specializate, nu de cele neconvenţionale, privind modul în care trebuie să se hrănească pentru a-şi ameliora sau menţine sănătatea. Profesia noastră trebuie să fie promovată, cunoscută şi protejată. An de an vor fi tot mai mulţi absolvenţi în dietetică. Populaţia nu este familiarizată azi cu termenul de dietetician, cu ceea ce ştie el să facă, sau care îi sînt competenţele şi mai ales unde este locul lui firesc ca specialist,”a declarat pentru AGERPRES Brigitta Szekely.

Dietetica este o ramură a medicinii care se ocupa cu studiul şi stabilirea regimurilor alimentare şi fixarea unui mod sănătos de hrană. La Cluj-Napoca, Facultatea de Farmacie are secţia Nutriţie şi Dietetică, iar absolvenţii ei îşi doresc să profeseze în domeniul în care s-au format şi să aibă locuri de muncă potrivit pregătirii lor. În prezent, o serie de persoane îşi atribuie cu de la sine putere calitatea de dietetician, fără a avea niciun fel de pregătire în domeniu şi aducînd mari deservicii acestei profesii.

‘Locul unui dietetician este obligatoriu în echipa medicală, lîngă medic şi asistent. Avem nevoie de sprijin din partea autorităţilor şi din partea populaţiei pentru a putea profesa într-un domeniu absolut necesar pentru sănătate. Noi avem misiunea de a ajuta oamenii care au nevoie de cunoştinţele noastre. În ultima vreme în România sînt tot mai numeroase cazurile de boli de nutriţie. A crescut cu totul îngrijorător numărul copiilor obezi. Sunt multe alte afecţiuni cronice în care intervenţia dieteticianului este absolut necesară. Repet, dieteticianul este cel avizat pentru a face acest lucru’, a explicat Brigitta Szekely.

Asociaţia Dieteticienilor din România a fost înfiinţată recent de absolvenţi ai Universităţilor de Medicină şi Farmacie (UMF) din Cluj-Napoca şi Tîrgu-Mureş, specializaţi în nutriţie şi dietetică, cu scopul de a promova, proteja şi dezvolta profesia de dietetician în România. La ora actuală, sînt o serie de cabinete neavizate în acest profil, deschise doar în scop comercial, şi, în consecinţă, există surse de informaţii neconvenţionale şi chiar în defavoarea sănătăţii. Din aceste raţiuni, noua profesie trebuie să fie protejată şi practicată exclusiv de cei ce au studiile necesare în domeniu. Potrivit preşedintelui ADR, ceea ce face un dietetician este în continuarea actului medical. El îşi asumă o responsabilitate pe partea de nutriţie a pacienţilor, fiind temeinic specializat să facă acest lucru.

De cele mai multe ori obezitatea nu are la bază numai consumul exagerat de alimente. Sunt multe alte cauze care favorizează apariţia obezităţii, printre care se numără factorii ereditari, de mediu şi cei social-economici. Obezitatea este de cele mai multe ori asociată unor boli, fiind principala cauză în instalarea aterosclerozei (ATS), hipertensiunii arteriale şi a diabetului zaharat de tip II. Apariţia obezităţii creşte rapid riscul producerii bolilor de inimă sau a afecţiunilor hepatice şi predispune sistemul circulator la apariţia trombozelor venoase.

La Cluj-Napoca s-a desfăşurat în perioada 14-15 decembrie simpozionul ‘Nutriţia – Medicina viitorului’, organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu, Asociaţia Dieteticienilor din România şi Asociaţia Nutriţie şi Sănătate a Studenţilor.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare