Bogotà a deturnat ajutorul american acordat în cadrul luptei antidrog

Ajutorul acordat Columbiei de Statele Unite în cadrul luptei antidrog a fost folosit de Bogotà, în timpul preşedinţiei lui Alvaro Uribe, pentru a desfăşura operaţiuni ilegale împotriva magistraţilor şi opozanţilor.

Fonduri, materiale şi pregătire furnizate Columbiei de Statele Unite au fost întrebuinţate pentru a duce la bun sfîrşit operaţiuni de spionare şi campanii de defăimare a magistraţilor, a opozanţilor fostului preşedinte Uribe şi a organizaţiilor societăţii civile.

Şase foşti responsabili cu rang înalt din cadrul serviciilor columbiene de informaţii (DAS), ce depind direct de preşedinţia ţării, au recunoscut aceste fapte, în timp ce numeroşi alţii constituie în prezent obiectul unui proces în Columbia în cadrul acestei afaceri.

Guvernul preşedintelui Uribe (2002-2010) dorea să “neutralizeze” Curtea Supremă, pentru că magistraţii acesteia anchetau asupra legăturilor presupuse dintre responsabili politici şi grupările paramilitare de extremă dreaptă. “Toate activităţile puse la cale împotriva noastră – urmăriri, interceptări ale conversaţiilor telefonice – aveau un scop bine definit, să ne intimideze”, a declarat Ivan Velasquez, magistrat la Curtea Supremă.

Unii agenţi inculpaţi sau al căror proces este pe rol au subliniat importanţa resurselor de care dispunea DAS şi au dezvăluit că în mod regulat prezentau rapoarte privind activităţile desfăşurate unor “agenţi de legătură” din cadrul ambasadei Statelor Unite.

Articole din aceeasi categorie