Bode: În noaptea de 1 spre 2 mai, circulația persoanelor este permisă doar în cazul participanților la slujbele religioase

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a subliniat vineri că, în noaptea de 1 spre 2 mai, circulația persoanelor este permisă doar în cazul participării la slujbele religioase de Paște.

„Sunt convins că milioanele de credincioși care vor participa la procesiunile religioase vor da dovadă de echilibru, de simț civic crescut, înțelegând că încă traversăm o perioadă critică, comportamentul fiecăruia dintre noi fiind decisiv în lupta pentru stoparea acestei pandemii. În noaptea de 1 spre 2 mai, circulația persoanelor este permisă doar pentru participanții la slujbele religioase. Subliniez acest lucru pentru a ruga toți cetățenii care nu participă la slujba de Înviere să rămână acasă. Nu de alta, dar chiar nu vor avea ce activități să desfășoare în noaptea de 1 spre 2 mai, alta decât participarea la slujba religioasă”, a afirmat Bode, într-o conferință de presă la Cluj-Napoca, scrie AGERPRES.

El a reamintit că, în baza hotărârii de guvern adoptate pe 8 aprilie, în cazul celor care vor merge la slujba de Paște, circulația pe timpul nopții va fi permisă în intervalul orar 22:00 – 5:00. „Magazinele vor rămâne deschise până la ora 20,00 și în Vinerea Mare. Așa cum știți, stațiunile de pe litoral, respectiv stațiunile montane vor fi deschise respectând toate regulile în vigoare, dar cu o capacitate de maxim 70% cazare din tot ce înseamnă capacitatea de cazare pe care ei o oferă”, a menționat el.

Ministrul de Interne a estimat că procesiunile religioase din zilele de Paște vor strânge un număr mare de credincioși, subliniind că rolul forțelor de ordine va fi să se asigure că oamenii respectă măsurile de protecție sanitară și să ia cele mai bune măsuri pentru prevenirea tulburării ordinii și liniștii publice.

„Prevenția, echilibrul și calmul sunt coordonatele după care se vor ghida structurile Ministerului Afacerilor Interne care se vor afla pe teren în perioada sfintelor sărbători de Paște. Astfel, echipajele își vor îndeplini cu profesionalism, responsabilitate și eficiență misiunile referitoare la menținerea unui climat de ordine și siguranță publică. Românii trebuie să se bucure de cea mai mare sărbătoare a creștinătății în tihnă și totodată să le fie create condițiile pentru a participa la aceste ceremonii religioase”, a susținut el.

Lucian Bode a declarat că, în ultima perioadă, a efectuat mai multe vizite în teritoriu, pentru a cunoaște la fața locului problemele cu care se confruntă structurile Ministerului Afacerilor Interne. În cadrul vizitei de la Cluj a dorit să se asigure că pregătirea structurilor MAI este adecvată gestionării eficiente a situației din perioada sărbătorilor pascale. „Am solicitat ca prezența forțelor de ordine pe teren să fie organizată, planificată și să se desfășoare impecabil din punct de vedere operativ. Pregătirea operativă trebuie susținută de o bună coordonare și colaborare cu autoritățile locale. De asemenea, această colaborare trebuie să fie impecabilă cu reprezentanții bisericii, astfel încât oamenii să se simtă în siguranță și protejați”, a precizat Bode.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut