Boardul Copiilor din România, reînnoit cu jumătate din membri

Boardul Copiilor din România – un grup informal de copii și adolescenți de diferite vârste, din diferite regiuni și grupuri etnice, din mediul urban și rural, provenind din medii familiale și din sistemul de protecție a copilului – a încheiat procesul de recrutare pentru reînnoirea a jumătate din membrii săi. 15 adolescenți – băieți și fete – s-au alăturat acum membrilor activi ai Boardului, aleși la începutul anului precedent, înlocuindu-i pe membrii care au trecut de vârsta majoratului.

Potrivit celor anunțate de UNICEF în România, din cei 15 noi membri (opt fete și șapte băieți), șapte au sub 15 ani, iar opt au între 15 și 17 ani. Printre noii membri se numără copii aflați în centre rezidențiale sau care au fost adoptați, copii cu dizabilități sau copii cu cerințe educaționale speciale.

Boardul Copiilor a fost constituit în 2019, în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, când Guvernul României și UNICEF au colaborat pentru a promova la nivel european, ca o prioritate, dreptul copiilor de a participa la deciziile care îi privesc. În cadrul unor ateliere de lucru, copiii din Boardul Copiilor din România au redactat, în primele luni ale lui 2019, versiunea preliminară a „Declarației de la București a copiilor din Uniunea Europeană”, un apel urgent adresat Uniunii Europene și statelor membre de a se asigura că participarea copiilor devine o prioritate și o realitate. Documentul, finalizat și adoptat în cadrul conferinței internaționale cu tema „Participarea Copiilor la procesele de luare a deciziilor și de elaborare a politicilor la nivelul UE”, de la București, a fost diseminat în întreaga Uniune Europeană, pentru de a atrage sprijin și feedback din partea copiilor și a organizațiilor societății civile din statele membre.

Pe parcursul anului 2020, Boardul Copiilor a participat la consultări și întâlniri cu Avocatul Poporului și Avocatul Copilului, cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernul României, propunând, alături de UNICEF și Consiliul Național al Elevilor, un set de zece soluții pentru îmbunătățirea condiției copiilor în contextul pandemiei de COVID-19. De asemeni, membrii Boardului au contribuit la realizarea evaluării rapide a situației copiilor și familiilor, cu accent pe categoriile vulnerabile, în contextul epidemiei de COVID-19 din România,

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut