BNR vede un Crăciun cu inflație de aproape 14%

Cei nouă membri ai Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) au evaluat posibilele evoluții macroeconomice în România, privind inflația, evoluția economică a țării noastre în acest an.

Conform Consiliului BNR cele mai recente evaluări relevă perspectiva plafonării ratei anuale a inflației în trimestrul III din acest an și a descreșterii ei treptate, ulterior. Astfel, rata anuală a inflației va avea fluctuații minore în trimestrul III, iar apoi va scadea, gradual, timp de trei trimestre, la 13,9% în decembrie 2022, semnificativ peste valoarea de 12,5% din prognoza precedentă.

Plafonarea ratei anuale a inflației și a inversării ulterioare a traiectoriei acesteia este influențată de atenuarea efectelor directe și indirecte ale șocurilor globale pe partea ofertei – inclusiv în contextul aplicării schemelor de plafonare a prețurilor la energie până în martie 2023 –, precum și manifestarea efectelor de bază dezinflaționiste asociate creșterilor la prețurile energiei, combustibililor și alimentelor procesate. Efectele inflaționiste puternice ale cotațiilor produselor energetice se vor evidenția pregnant odată cu sistarea schemelor de plafonare a prețurilor în luna aprilie 2023, când acestea vor provoca o inversare temporară a descreșterii ratei anuale a inflației, care se va relua însă ulterior și se va accentua la mijlocul anului viitor, iar apoi în aprilie 2024.

Impactul schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie și combustibili continuă să fie grevat de incertitudini însemnate, în contextul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate, dar și pe fondul secetei prelungite. Incertitudini sunt asociate totuși duratei schemelor de sprijin, care ar putea fi mărită în raport cu reglementările în vigoare. Pe termen scurt, dinamica inflației de bază va rămâne afectată de efectele inflaționiste ale șocurilor pe partea ofertei, îndeosebi de cele decurgând din creșterea cotațiilor mărfurilor agroalimentare.

Referitor la viitorul economiei, membrii Consiliului au observat că previziunile privind activitatea economică sunt considerabil revizuite în sus pentru 2022, însă exclusiv ca efect al creșterii acesteia mult peste așteptări în trimestrul I, iar pentru 2023 sunt revizuite semnificativ în sens descendent, în contextul unui impact exercitat de războiul din Ucraina și de sancțiunile instituite, doar parțial contrabalansat de efectele absorbției fondurilor europene. S-a apreciat că principalul determinant al avansului PIB va rămâne probabil consumul privat, în condițiile unei accelerări semnificative a creșterii acestuia în anul 2022, urmaată însă de o scădere pronunțată de dinamică în 2023, inclusiv sub influența măririi treptate a ratelor dobânzilor la creditele și depozitele populației.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut