Biserica lui Horea – Un patrimoniu pentru viitor

Muzeul Etnografic al Transilvaniei invită clujenii, joi, 25 noiembrie, de la ora 16:00, la vernisajul expoziției  inovative „Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor”.

Expoziția ilustrează interacțiunea între tehnologiile digitale și expunerea clasică a bunurilor culturale, cele două planuri expoziționale îmbinându-se într-un context nou și într-o perspectivă imersivă.

„Punctul de atracție al expoziției este reprezentat de transpunerea în VR (realitate virtuală) a unui monument etnografic, istoric și arhitectonic reprezentativ pentru patrimoniul cultural național, și anume biserica din satul Cizer, construită de Horea și echipa lui de dulgheri moți, în anul 1773, împreună cu bunurile de patrimoniu mobil provenite de la această biserică, donate muzeului de către Episcopia Vadului, Feleacului și Clujului, în anul 1966. Bunurile culturale mobile, uneltele unui dulgher și imaginile detaliate ale picturii bisericii, cărora li se adaugă o secțiune dedicată personalității lui Horea, sunt îmbinate într-o expoziție relevantă în sine, care dorește să descrie istoria unui monument și pe aceea a comunității căreia i-a aparținut. Expoziția reală este completată în mod fericit cu spectaculoasa componentă realizată prin realitatea virtuală, cu ajutorul căreia s-a reușit scanarea completă a bisericii în exterior și în interior” – precizează organizatorii.

Expoziția este organizată în cadrul proiectului „Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor. Valorificarea unui monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea prin intermediul realității virtuale”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, un proiect amplu, realizat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și organizația NUDA AS din Norvegia.

Vizitarea expoziției se va putea face în perioada 25 noiembrie 2021 – 28 februarie 2022, de miercuri până duminică, între orele 10:00 -18:00, ultima intrare la ora 17;00, cu respectarea regulilor impuse pe perioada pandemiei.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut