Binecuvântare apostolică pentru Congregația Surorilor Maicii Domnului, la întâlnirea cu Papa Francisc

Miercuri, 19 ianuarie, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, Pr. Marius Cerghizan, vicar general, Maica Teodorina, Superioara generală CMD și un grup de surori din Congregația Maicii Domnului s-au întâlnit cu Sfântul Părinte Papa Francisc, la finalul Audienței generale care a avut loc în Aula Paul al VI-lea din Vatican.

Prin voia lui Dumnezeu, surorile CMD au împlinit, și prin întâlnirea cu Suveranul Pontif și Capul Bisericii Catolice (după Sfânta Liturghie arhierească celebrată de Preasfințitul Claudiu, în ziua precedentă, la mormântul Sfântului Petru din Bazilica San Pietro), visul care le-a însoțit de-a lungul manifestărilor organizate în Anul Centenar (2021-2022), acela de a depune în fața lui Dumnezeu roadele spirituale ale celor 100 de ani de trăire a credinței, de slujire și jertfă în Biserica Română Unită și, totodată, de a primi binecuvântare și har ceresc, îndreptând privirea plină de speranță spre viitor.

Cu recunoștință și bucurie, surorile, împreună cu Ierarhul lor și cu Pr. vicar general, au asistat la cateheza Sfântului Părinte care a vorbit despre iubirea părintească, ocrotitoare și tandră, așa cum a trăit-o Sfântul Iosif, „cel cu inimă de tată”, a oferit exemplul Tatălui milostiv, al bunătății, iubirii și iertării lui Dumnezeu, chemând la o „revoluție a bunătății” atât de necesară lumii de azi.

La încheiere, Surorile au fost invitate la o fotografie cu Sfântul Părinte, care le salutase deja verbal în timpul cuvântului adresat celor prezenți. După ce a făcut fotografii și cu alte grupuri din diferite țări, Papa Francisc s-a îndreptat și spre grupul surorilor CMD din România, cu chipul luminat la vederea acestora.

Mai întâi a schimbat, în mod cordial, câteva cuvinte cu Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla și cu Maica Teodorina, Superioara generală a CMD, care și-au exprimat gratitudinea pentru aceste momente și i-au explicat motivul prezenței surorilor din România la audiență. De asemenea, Sfântul Părinte a primit cu bucurie darul icoanei Sfintei Fecioare Maria din partea surorilor, semn al recunoștinței lor și al aniversării centenare a Congregației. Papa Francisc a oferit, nu doar CMD, ci și Eparhiei de Cluj-Gherla, și Bisericii din România, binecuvântarea apostolică și le-a cerut: „Rugați-vă pentru mine” – împărțind tuturor, ca amintire, șiragul Sfântului Rozariu. Surorile și-au exprimat bucuria prin cântarea „Magnificat” ce a însoțit pașii Sfântului Părinte spre alte întâlniri în misiunea unică ce-i este încredințată, de Vicar al lui Cristos.

Congregația Surorilor Maicii Domnului, prin Maica Teodorina, Superioara generală, împreună cu un grup de surori, cu prezența și binecuvântarea Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla și împreună cu Pr. Marius Cerghizan, vicar general, s-au aflat, în perioada 17-21 ianuarie, în pelerinaj la Roma, la mormintele Sfinților Apostoli.

Prima Congregație călugărească fondată în Biserica Română Unită, la Blaj, în 2 februarie 1921, de către Mitropolitul de atunci, PS Vasile Suciu, a deschis Anul Centenar la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, la 2 februarie 2021. Actualul pelerinaj în Cetatea Sfântă – centrul Bisericii Catolice, încheie drumul de 100 de ani al surorilor CMD, un drum de dăruire și slujire a lui Dumnezeu și a aproapelui mergând pe urmele Maicii Sfinte.

Intenția pelerinilor la Roma în acest moment solemn a fost de a așeza la picioarele lui Dumnezeu, prin ucenicii Săi, Sfinții Apostoli, roadele spirituale ale jertfei și credinței generațiilor de surori ce s-au succedat de la întemeierea Congregației și până în prezent.

V.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut