Bilanțul incendiului de la Tetarom I

Deși au trecut mai bine de 16 ore de la izbucnirea incendiului de la Tetarom I, pompierii clujeni încă mai acționează pentru stingerea focarelor ce ard mocnit și pentru supravegherea zonei.

ISU Cluj a transmis că intervenția a fost una complexă și dificilă, întrucât apelul de urgență a venit atunci când o mare parte din hală ardea generalizat. „În plus, temperaturile extrem de ridicate au deformat în primă instanță o parte din structura metalică a halei, care în cele din urmă s-a și prăbușit. Pompierii au acționat în permanență la temperaturi scăzute, sub -5 grade Celsius, iar lângă autospeciale și în jurul halei s-a format polei. În plus, în interiorul halei erau depozitate numeroase materiale inflamabile, ceea ce a favorizat arderea”, a anunțat ISU.

Apelul de urgență a fost lansat în jurul orei 19:30, iar primele echipaje operative au sosit la locul incendiului după opt minute de la solicitare. Imediat ce au ajuns, pompierii au efectuat recunoașterea situației și având în vedere amploarea evenimentului, au solicitat sprijin de la alte subunități, inclusiv de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență din județele învecinate, respectiv Alba și  Sălaj.

Astfel, în prima etapă a intervenției au acționat patru autospeciale pentru stins incendii și două autoscări. Ulterior, forțele de intervenție au însumat 10 autospeciale cu apă și spumă, 3 autoscări, 2 ambulanțe SMURD și peste 70 de pompieri. Totodată, am fost sprijiniți de trei autocisterne pentru transport apă din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

Flăcările au afectat peste o treime din suprafața halei, unde funcționau o linie de producție de mobilier, un atelier auto, un depozit de materiale diverse, precum și diverse spații administrative.

Echipajul SMURD a oferit asistență medicală unui bărbat care prezenta o plagă la nivelul degetelor mâinii. Ulterior, acesta a fost transportat în siguranță la spital, pentru a primi îngrijiri medicale.

După mai bine de cinci ore de luptă cu flăcările, primele autospeciale s-au putut retrage la bază. Chiar și la această oră, o autospecială mai acționează la fața locului pentru stingerea focarelor ce ard mocnit și pentru supravegherea zonei.

„ În perioada următoare, o comisie va stabili și cauza probabilă de la care a izbucnit incendiul. Pe această cale, transmitem mulțumiri colegilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Porolissum” al județului Sălaj, Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, precum și tuturor celor care ne-au sprijinit la această misiune”, a precizat ISU Cluj.

Reprezentanții Parcului Industria Tetarom I au declarat pentru Făclia că hala în care a izbucnit incendiul se află în proprietatea firmei Agressione, fiind construită pe un teren concesionat de la Tetarom. Jumătatea vestică a halei este închiriată la firma Lecom, dar din fericire incendiul nu s-a propagat în această zonă datorită sistemului de protecție la foc foarte bine realizat. În partea estică a halei unde s-a produs incendiul își desfășoară activitatea o firmă deținută de grupul Agressione. Aici funcționează o linie de producție mobilier, un atelier auto, depozit de materiale diverse și spații administrative. Zilele trecute, pe hală s-ar fi instalat panouri fotovoltaice iar din primele cercetări se pare că de aici s-ar fi produs un scurtcircuit care a declanșat incendiul.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut