Bilanţ în turismul gherlean

Ne apropiem cu paşi repezi de finalul anului, când în toate sectoarele de activitate se trage linie peste realizări şi se fac planuri pe anul viitor. Nu este altfel nici în turismul gherlean, pentru care 2022 a fost o perioadă mult mai rodnică faţă de anii anteriori, când pandemia a influenţat negativ şi acest domeniu.

Managerul Centrului de Informare şi Promovare Turistică Gherla, doamna Monica Pătac ne-a furnizat date concrete cu privire la numărul turiştilor din ţară şi de peste hotare care în cursul acest an, până la data documentării noastre au trecut prin municipiul Gherla. Faţă de 2021 oraşul a fost vizitat de mult mai mulţi turişti şi este de la sine înţeles, având în vedere că nu au mai fost valabile restricţiile impuse de coronavirus. Numai în primele 11 luni ale anului fostul Armenopolis, renumit centru armenesc din ţara noastră, a fost vizitat de peste o mie de români şi străini, o cifră bună, care şi anterior pandemiei s-a mişcat tot în jurul acestei cifre. Printre vizitatori am găsit turişti sosiţi de pe toate meleagurile ţării şi a lumii. Astfel, prin urbea de pe Someş au trecut grupuri masive venite din SUA, Germania, Franţa, Israel, Ungaria sau Armenia, să amintim doar câteva ţări reprezentate de aceşti turişti, dornici să facă cunoştinţă cu valorile istorice şi arhitectonice ale municipiului. Cei mai mulţi au vizitat impozanta Catedrală Armeano-Catolică „Sfânta Treime” şi Sinagoga de pe strada Crişan, unde, printre altele, au admirat şi monumentul realizat în memoria celor 1040 de evrei din împrejurimile Gherlii care au pierit în lagărele naziste, lucrare de artă realizată de sculptorii gherleni, fraţii Kötő János si Márton. Zilele trecute, de exemplu, a sosit acasă în oraşul natal o familie stabilită de 7 ani în Republica Armenia, iar recent s-a aflat în localitate un grup de turişti din Israel. Prin Centrul Turistic sunt popularizate toate obiectivele istorice, culturale şi religioase, unde permanent se asigură şi ghidul. Periodic este asigurat turul ghidat al oraşului, iar în 6 noiembrie a avut loc evenimentul „Visit Armenopolis” – turul poveştilor din Gherla, o acţiune reuşită cu mare afluenţă de public. Edilii actuali ai municipiului au în plan editarea unui album color cu imagini din oraş, o iniţiativă valoroasă, fiindcă în prezent douar mici pliante în patru limbi stau la dispoziţia turiştilor.

În acest an la Gherla s-a înmulţit numărul spaţiilor de cazare pentru turişti.

Dacă acum câţiva ani în municipiul Gherla a fost problemă găsirea unui loc de cazare pentru o noapte, iată că în prezent şi pe această linie se fac paşi importanţi.

Szekely Csaba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut