BEx al PNL a aprobat rotația premierilor; primul să fie dat de liberali

Biroul Executiv (BEx) al PNL a aprobat, marți seara, propunerea privind rotația premierilor într-un viitor guvern cu PSD și UDMR, condiția liberalilor fiind ca primul prim-ministru să fie dat de PNL.

„S-a votat decizia de a avea un sistem alternativ de premieri, cu primul premier din partea PNL. Asta este decizia”, a declarat președintele PNL, Florin Cîțu, la finalul ședinței BEx, scrie AGERPRES.

Liderul liberal a subliniat că mandatul de negociere nu a fost schimbat și că el rămâne propunerea de premier din partea PNL. „Vom vedea după aceea dacă trebuie să luăm altă decizie. (…) Dacă PSD se opune, vedem atunci. (…) PNL nu a pus niciun fel de condiție pe numele celor de la PSD pentru că nu vrea să intre în aceste discuții pentru că atunci ar fi o listă lungă”, a spus Cîțu.

Întrebat dacă Nicolae Ciucă rămâne o variantă de premier, Florin Cîțu a răspuns: „Nu s-a discutat în această seară un alt nume”.

Președintele PNL a menționat liderii viitoarei coaliții trebuie să se înțeleagă pe varianta de premieri alternativi. „Avem o decizie că PNL vrea să aibă prima parte din mandat. După aceea discutăm și numele de premier. (…) Propunerea noastră va merge după aceea la președintele României care are atributul constituțional”, a spus el.

Florin Cîțu a precizat că în ședința BEx a existat și propunerea privind flexibilizarea mandatului de negociere, dar aceasta nu a fost votată. El a punctat că PNL, PSD și UDMR trebuie să meargă la consultările cu președintele Klaus Iohannis cu o singură propunere de premier. „Eu sunt sigur că vom agrea o propunere de premier și vom avea un guvern”, a adăugat liderul PNL.

Acesta a afirmat că liberalii își doresc ca viitorul guvern să fie învestit cât mai repede, arătând însă că programul de guvernare nu este finalizat. În context, Cîțu a transmis că liberalii nu renunță la cota unică de impozitare.

Întrebat dacă miercuri se vor încheia negocierile pe programul de guvernare, el a răspuns că speră ca acest lucru să se întâmple „cât mai rapid”. „În orice zi ar trebui să terminăm discuțiile”, a declarat Florin Cîțu.

Președintele PNL a susținut că ministerele avizatoare vor fi împărțite, însă a precizat că nu s-a discutat despre eventuale „extrageri”. „Nu sunt extrageri, sunt negocieri. Vom vedea partea aceasta. Știm foarte clar că unul din ministerele avizatoare merge la un partid, unul la celălalt și la fel Ministerul de Interne și Ministerul de Externe” a spus Cîțu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut