Belișenii, între continuitate și schimbare

„Fusăși la vot?” „Fusăi, dară! Da´tu?”. „Da cum să nu șiu? Sigur că fusăi!”. „Și… cu cine votași…?” „Cu cine votai îi treaba mea, da atâta poci să-ți spui, că votai cu unu care-i de-a nost´. Și-apoi, de-aci-ncolo, cum a vrea Dumnezău!”.

Duminică, la Beliș, zi de târg, aglomerație mare, ofertă de produse la fel de mare. În fața Primăriei, alegători și observatori și băgători de seamă. De altfel, oameni cuminți, cu bun simț, salutându-se unii pe alții, glumind unii cu alții, indiferent de preferințele politice ale unora sau altora.

„Pentru ce ați votat?” – întreb, iar răspunsurile vin cu sinceritate și, în același timp, cu speranță:

„Am votat pentru continuitate. Am votat pentru viitorul copiilor noștri, pentru lucrurile bune care trebuie să se întâmple în comuna Beliș, pentru păstrarea datinilor străbune și împotriva invadării comunei cu obiceiuri și practici străine. Am votat pentru un Beliș al belișenilor”.

„Am votat pentru schimbare. Un pic de schimbare trebuie să se întâmple, fiindcă numai bine nu merge comuna asta”.

„Am votat pentru ca să am cu cine sta de vorbă despre problemele care sunt în comună, fiindcă sunt multe probleme. Mie, personal, nu vreau să-mi facă nimeni nici un favor, vreau doar să fie mai bine în satul acesta și în comuna Beliș”.

„Am votat pentru ca și comuna asta, a noastră, să arate mai… civilizat, precum Ciugud sau, mai aproape de noi, Sâncrai. Să fie bine, să fie locuri de muncă, oamenii să aibă din ce trăi, să se încurajeze creșterea animalelor, să se facă puncte de achiziție pentru animale, chiar abator, dacă se poate”.

„Am votat pentru mai binele comunei Beliș”.

„Am votat pentru ca să se schimbe în bine fața satului Beliș și a comunei”.

„Am votat schimbarea. Am votat să avem un viitor în comuna asta frumoasă de munte, am votat pentru un viitor al tinerilor, aici, pentru locuri de muncă, pentru un trai mai bun la noi, în Apuseni și la noi, în Beliș”.

„Am votat pentru normalitate și pentru un primar care are brăcinarul normal și sănătos. Solid!”.

„Am votat pentru un Beliș de secol XXI, dar în care să se păstreze tradițiile. Am votat pentru un Beliș care să fie promovat prin belișeni și pentru belișeni. Am votat pentru un Beliș al oamenilor locului, al tradițiilor locului, și nu al importurilor, de orice fel”.

Sunt doar câteva dintre multele răspunsuri date, duminică, întrebării.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut