Bătălia dusă la Bruxelles împotriva interzicerii exportului de animale vii din România a fost câștigată

Fermierii români își vor putea exporta în continuare animalele vii în țări din afara UE, dar vor trebuie să respecte cele mai înalte standarde de bunăstare a animalelor. Acest lucru este posibil după ce europarlamentarii români Daniel Buda (coordonator și raportor EPP) și Carmen Avram (coordonator SD) au reușit să obțină trei victorii la Bruxelles care securizează viitorul fermierilor români și garantează bunăstarea animalelor.

Interesele fermierilor români și ale sectorului zootehnic au fost apărate în urma unui vot crucial, care s-a dat joi, 2 decembrie, în Comisia de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului(…). Cea mai mare reușită este faptul că, în pofida presiunilor uriașe și constante, s-au respins tentativele de interzicere a exportului de animale vii spre țări din afara Uniunii Europene, precum și de limitare a transportului în interiorul UE.

Prin urmare, potrivit documentului final, fermierii își pot continua business-ul, dar cu respectarea celor mai înalte standarde privind bunăstarea animalelor, în special din partea celorlalți actori implicați în lanțul de distribuție și transport. Printre aceste măsuri se numără prevederi legate de respectarea temperaturii optime în interiorul mijlocului de transport” a transmis eurodeputatul Daniel Buda.

A doua victorie constă în faptul că sectorului zootehnic îi este oferită oportunitatea unei tranziții – deschisă, fără limite de timp obligatorii, sprijinită financiar – către un model de business mai profitabil pentru fermieri. Acest model se bazează pe un comerț cu valoare adăugată, constând fie în exportul de carcase și/sau de material genetic, atunci când e fezabil, fie în produse procesate și abatorizate la nivel local. De aceea, toate acestea presupun dezvoltarea unor rețele locale și regionale de abatoare pe teritoriul României. Aceasta tranziție ar putea duce la o creștere a bunăstării atât a animalelor, cât și a fermierilor, precum și a consumatorilor, aceștia din urma având acces la un lanț de distribuție scurt și produse locale proaspete”, a spus eurodeputatul român.

Totodată, s-a reușit introducerea în textul final a unor prevederi ferme privind elaborarea unui studiu de impact riguros și a continuării cercetării în domeniu, astfel încât revizuirea legislației să se bazeze pe informații certe, măsuri realiste și rezultate benefice sectorului.

Munca celor doi europarlamentari români s-a bazat, în fiecare moment, pe convingerea că orice măsură luată la nivel european în privința sectorului agricol trebuie să prezinte o soluție și nu o interdicție”, a transmis Daniel Buda.

Ideea interzicerii exportului de animale vii a venit în urma unei investigații făcute de Animals International, un ONG din Australia cu filiale în toată lumea, activistul de mediu Gabriel Păun, fiind directorul pentru Uniunea Europeană al organizaţiei. Investigația, făcută în vara 2017, a vizat modul în care se face transportul, dar și sacrificarea animalelor vii exportate din UE, în special România, în țările din Orientul Apropiat și Nordul Africii. Chiar dacă mai toate transporturile incriminate nu erau din România, iar transportatorii erau turci sau arabi, țara noastră a ieșit cea mai șifonată din toată povestea, mai ales că șeful pe Europa a Animals International, adică Gabriel Păun, a făcut demersurile la Comisia Europeană pentru interzicerea exportului de animale vii, susținute de rezultatele investigației. În acest context, în Parlamentul European s-a înființat o comisie de anchetă privind transportul de animale vii în și în afara Uniunii Europene (ANIT). Scopul comisiei a fost de a investiga eficiența și aplicarea legislației actuale. 

Marea problemă a apărut în urma naufragiului în portul Midia, în noiembrie 2019, a unui vapor plin cu oi. În acest caz însă transportatorul nu era european.

Între timp, autoritățile române au luat măsuri pentru a îmbunătăți condițiile de transport al animalelor vii către țări terțe, în măsura în care jurisdicția națională și comunitară se încheiere atunci când animalele sunt urcate pe neve.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut