Bani europeni pentru mierea românească

Uniunea Europeană furnizează României jumătate din valoarea totală a fondurilor destinate pentru sprijinirea apicultorilor.

Un proiect de Hotărâre al Ministerului Agriculturii arată că, în acest an, fondurile totale alocate pentru apicultori se ridică la aproape 60,2 milioane de lei. „Valoarea sprijinului financiar alocat din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru Programul naţional apicol pentru perioada 2020-2022 este de 169.621 mii lei, din care suma de 84.810,5 mii lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene la programele apicole naţionale (…); pentru anul 2022: 60.196 mii lei”, se arată în proiectul menționat. Practic, Comisia Europeană participă la finanţarea acţiunilor din Program cu 50% din cheltuielile efectuate de România pentru fiecare acţiune accesată, excluzând TVA.
Programul Naţional Apicol are scopul de a îmbunătăţi producţia şi comercializarea produselor apicole prin acordarea apicultorilor de sprijin financiar. Programul include măsuri pentru achiziţia de medicamente, de familii de albine, de mătci ori de utilaje pentru apicultori, asistenţă tehnică şi pentru decontarea unor analize care să ateste calitatea mierii şi îmbunătăţirea calităţii produselor.
În ultimii doi ani, consumul de miere a înregistrat o creştere de 15%, până la 550 de grame pe locuitor pe an, însă şi în aceste condiţii România se află tot la coada clasamentului, la nivel european. Românii consumă de 3-4 ori mai puţină miere față de două kilograme în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda şi Belgia.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut