Bani europeni pentru gunoaiele românilor. Câte puncte de colectare pot fi instalate în Cluj-Napoca

România trebuie să se alinieze la normele europene de colectare, depozitare și reciclare a deșeurilor, iar Unitățile Administrative Teritoriale (UAT) au alocate peste 260 milioane de euro în acest scop, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) și bugetul de stat.

Una dintre soluțiile de rezolvare a problemei deșeurilor (gunoaielor) este instalarea unor puncte de colectare a acestora, numite și insule ecologice digitalizate, care pot fi subterane, semiîngropate sau supraterane. Până în 2025, trebuie construite 565 de centre de colectare pentru comunităţile mici şi medii, precum şi 7 centre integrate de colectare a deşeurilor. De asemenea, trebuie instalate, până în 2026, aproape 13.800 de insule ecologice digitalizate, pentru colectarea selectivă a deşeurilor menajere şi ambalajelor, care pot fi monitorizate de la distanţă.

Conform datelor furnizate de o firmă specializată în instalarea acestor facilități, costul unitar al unei eco-insule este de cel mult 14.550 euro, fără TVA. Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA, iar numărul de eco-insule solicitate este corelat cu numărul de locuitori ai UAT beneficiară.

Astfel, localitățile sub 20.000 de locuitori pot primi fonduri pentru maxim 25 eco-insule digitalizate, orașele până la 50.000 de locuitori au alocate maxim 50 eco-insule, iar cele până la 100.000 de locuitori pot instala cel mult 100 eco-insule. Localitățile până la 200.000 de locuitori numărul pot dispune de 200 de eco-insule, iar cele peste peste 200.000 de locuitori – maxim 300 eco-insule.

Evident, orașul nostru, în care locuiesc peste 200.000 de persoane, poate dispune de 300 de asemenea facilități. Să mai spunem că asemenea puncte de colectare există deja în orașul nostru, dar utilizarea lor nu este suficientă pentru rezolvarea problemei, dacă ridicarea și tranasportul deșeurilor se face apoi ”de-a valma”, așa cum se întâmplă de multe ori și în multe zone din Cluj-Napoca.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut