Bani din certificate de carbon pentru fermierii care practică agricultura conservativă

Fermierii români pot obţine venituri suplimentare ca urmare a implicării lor în combaterea schimbărilor climatice, prin vânzarea de certificate de carbon în piaţa internaţională, potrivit opiniei reprezentanţilor unei platforme online de tranzacţionare a cerealelor şi materiilor prime agricole.

Conform unei analize a platformei Commoditrader, fermierii pot câştiga suplimentar între 45 şi 105 euro / hectar / an, prin captarea în sol a 3-7 tone de CO2/hectare/an, implementând măsurile agriculturii conservative.
Reprezentanţii platformei susțin că agricultura conservativă are la bază cinci principii esenţiale: rotaţia culturilor, reducerea tulburărilor solului, distribuirea optimă a reziduurilor, câmpuri verzi pe tot parcursul anului şi optimizarea fertilităţii.
„Trecerea către agricultura conservativă favorizează biodiversitatea, generând o activitate biologică mai bogată. De asemenea, prin adoptarea acestui tip de agricultură se pot stoca gazele cu efect de seră şi CO2, iar acest lucru poate fi cuantificat, verificat şi transformat în certificate de carbon care pot aduce un plus financiar fermierilor. La nivel mondial, fermierii devin conştienţi de impactul activităţii lor asupra mediului, prin emisiile de CO2, influenţând calitatea solului şi implicit culturile obţinute. Tot mai mulţi dintre ei încep să adopte agricultura conservativă, schimbându-şi practicile tradiţionale cu unele mai sustenabile. Pe parcurs, au început să apară iniţiative private de remunerare şi stimulare a celor dornici să se implice şi să facă o diferenţă pentru generaţiile viitoare. Prin programele de emitere a certificatelor de carbon, fermierii obţin o cultură suplimentară la sfârşit de sezon, primind plata pe certificatele obţinute”, apreciază sursa citată.

Program prin care fermierii pot obține suport financiar

Un astfel de program este CommodiCarbon, lansat în urmă cu câteva săptămâni de Commoditrader, prin care fermierii pot obţine un suport financiar suplimentar.
Platforma a anunţat organizarea primelor webinarii educative din acest an, pe 19 şi 21 ianuarie, în cadrul cărora va fi explicat conceptul agriculturii conservative, condiţiile tehnice de practică, provocări şi beneficii pe termen scurt şi mediu. Vor fi oferite, de asemenea, informaţii despre programul CommodiCarbon – aplicabilitatea certificatelor de carbon şi beneficiile aduse fermierilor.
Agricultura conservativă sau carbon farming a fost deja inclusă printre principalele măsuri avute în vedere în Politica Agricolă Comună (PAC), inclusă în planul strategic european care se va defini până la sfârşitul anului 2021. Acest tip de agricultură este inclusă şi în strategia pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar pe termen mediu şi lung, pentru orizontul 2020 – 2030, a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Commoditrader ApS este un start-up fintech danez înfiinţat în anul 2018 de Julie Koch Fahler, Ida Boesen şi un grup de fermieri danezi. Lansând platforma de comerţ online www.commoditrader.com, compania îşi asumă misiunea de a sprijini comerţul transparent şi deschis şi să creeze conexiuni mai bune la nivel de ferme, folosind digitalizarea. Commoditrader a fost premiat ca fiind „Cea mai inovatoare companie din industria Agro” de Danish Agriculture & Food Council şi YARA, precum şi ca „Start-up-ul nordic fintech nr. 1 în 2019” distincâie acordată de Copenhagen Fintech şi The Danish Industry Foundation.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut