Bani de investiții pentru locuitorii din 40 de localități clujene

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția Națională a Zonei Montane, acordă finanțare locuitorilor din zona montană pentru înființarea de centre de colectare și/sau prelucrare a laptelui, centre de colectare sau de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură, precum și de stâne montane.

Suma alocată celor trei programe de investiții este de aproximativ 220 de milioane de lei din bugetul național, iar valoarea proiectelor diferă în funcție de tipul de investiție care se realizează. Principiul după care funcționează accesarea programelor este “primul venit – primul servit”, din acest motiv MADR încurajează rapiditatea în depunerea proiectelor. Cele trei programe de investiții se vor derula până la sfârșitul anului 2022, iar plățile aferente se pot realiza până la 29 decembrie 2023.

Proiectele se depun accesând site-ul www.azm.gov.ro, iar ghidurile solicitanților se găsesc la adresa https://azm.gov.ro/ghidurile-solicitantilor/. Sesiunea de depunere se va închide în 21.11.2022, ora 23:59.

Crescătorii de animale pot accesa programul pentru stâne montane și centre de colectare lapte, iar producătorii agricoli pot accesa programul pentru centre de prelucrare lapte și centre de prelucrare fructe de pădure, ciuperci, plante medicinale / aromatice. În cazul investițiilor pentru înființarea de centre de colectare fructe de pădure, ciuperci, plante medicinale / aromatice beneficiari eligibili sunt doar producătorii de fructe de pădure, ciuperci, plante medicinale / aromatice.

Crescătorii de animale și producătorii agricoli pot lua finanțare pentru a înființa un centru de colectare, iar statul oferă o finanțare nerambursabilă ce poate ajunge la o intensitate de 90% din valoarea totală maximă eligibilă, iar pentru cei care doresc să înființeze o stână montană sau un centru integrat de colectare-prelucrare, intensitatea finanțării este de 50%.

Principala condiție de eligibilitate este ca investiția să fie realizată în zona montană de solicitanți care desfășoară activități în domeniul agricol și/sau industrie alimentară, iar în funcție de programul accesat există și condiții specifice.

Informații suplimentare sunt disponibile pe pagina de internet a Agenției Naționale a Zonei Montane, www.azm.gov.ro, în secțiunea Programe de investiții.

Localitățile din județul Cluj incluse în zona montană

HUEDIN, AGHIREŞU, AITON, BACIU, BĂIŞOARA, BELIŞ, BOBÂLNA, CĂLĂŢELE, CĂPUŞU MARE, CHIUIEŞTI, CIUCEA, CIURILA, FELEACU, FIZEŞU GHERLII, FLOREŞTI, GÂRBĂU, GILĂU, IARA, IZVORU CRIŞULUI, JICHIŞU DE JOS, MĂGURI-RĂCĂTĂU, MĂNĂSTIRENI, MĂRGĂU, MĂRIŞEL, MIHAI VITEAZU, MOLDOVENEŞTI, NEGRENI, POIENI, RÎŞCA, PANTICEU, PETREŞTII DE JOS, SĂCUIEU, SĂNDULEŞTI, SĂVĂDISLA, SÂNCRAIU, SÂNMĂRTIN, TURENI, UNGURAŞ, VAD, VALEA IERII.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut