Bănescu: „Cele ale lui Dumnezeu” trebuie să rămână deplin separate de „cele ale Cezarului”

Biserica dezavuează confundarea programatică a (ultra)naționalismului cu patriotismul luminat și echilibrat de credința în valorile fidelității religioase, afirmă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Precizarea BOR vine după apariția în presă, în ultimele zile, a unor „speculații referitoare la cripto-alianțe ale unei formațiuni politice și grupuscule «ortodoxe» cu Biserica Ortodoxă, care ar gira astfel formule ale excesului din discursul politic național pe anumite teme și necesității unor lămuriri a poziționării Bisericii față de entități politice care îi parazitează prestigiul și își asociază din proprie și impură inițiativă numele trecător cu numele veșnic al Bisericii”.

„Confundarea programatică a (ultra)naționalismului zgomotos exacerbat și grav compromis ideologic cu patriotismul luminat și echilibrat de credința în valorile fidelității religioase, culturale și spirituale ale propriului popor, confiscarea populistă a nobilelor teme creștin-conservatoare rupte xenofob & filetist de contextul spiritual al Europei, nu fac decât să compromită aceste fundamentale teme, motiv pentru care Biserica dezavuează orice formă de exces apărută în marginea lor”, subliniază Bănescu.

El spune că „nimic nu e mai străin creștinismului real și Bisericii autentice decât instrumentalizarea credinței și a simbolurilor sale în cheie politică, orice culoare ar avea aceasta și oricât de seducător ar suna vocea sirenelor ei”.

«Cele ale lui Dumnezeu» sunt, prin firea lor, și așa trebuie să rămână, precum a spus Însuși Hristos, deplin separate de «cele ale Cezarului». Ispita unirii lor conduce inevitabil la edulcorarea religiei și la butaforizarea politicii, ambele efecte fiind profund dăunătoare sănătății organismului social. Amestecarea lor nătângă a făcut deja prea multe victime în istorie, inclusiv în cea românească, și orice încercare de transgresare a graniței dintre ele s-a dovedit constant sortită eșecului moral și toxicului exces populist”, arată Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei consideră că aceia care „îngână în lungi litanii politicianiste numele lui Dumnezeu, al Țării și al Bisericii, ne pot face tuturor un imens serviciu, imposibil de ignorat în posteritate, slujindu-se onest de arhisuficientul instrumentar politic democratic, evitând atent luarea în deșert a numelui Domnului, cultivând decent memoria adevăraților eroi, urmând în toate pilda oamenilor exemplari care prin jertfă de sine au creat România modernă, călcând cu sfială pragul bisericii și evitând, pe cât posibil, «fluieratul» în ea”.

„Biserica propovăduiește îndumnezeirea omului prin „urmarea lui Hristos” și clarificarea sa morală prin asimilarea mesajului curat al Evangheliei, nu «rinocerizarea» omului prin pervertire ideologică, denunțată lucid de toate spiritele mari și oneste care au reflectat la acest grav fenomen din modernitatea noastră târzie, traumatizată de două cumplite totalitarisme, ambele de sorginte socialistă și purtând masca binelui, ambele adversare ale autenticei credințe în Dumnezeu și ale realei libertății ca rod al acesteia”, a mai transmis Vasile Bănescu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut