Băncile investesc masiv în digitalizare

Cererile de digitalizare și optimizare a proceselor din partea instituțiilor bancare au crescut cu peste 50% de la începutul anului, cu intenția de a atrage noi clienți, într-un context economic tot mai dificil.

Potrivit ultimului raport al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială, băncile din România au bugetat, pentru anul 2021, aproximativ 1 miliard de lei pentru investiții în digitalizare, aproape jumătate din cheltuielile cumulate pentru digitalizare din perioada 2017 – 2020.

O analiză a companiei clujene de software OVES Enterprise arată că băncile vor investi semnificativ pentru dezvoltarea infrastructurii, răspunzând nevoilor de creștere și așteptărilor clienților. OVES Enterprise apreciază că procesul de digitalizare în bănci este accelerat în prezent, iar investițiile în digitalizare din partea băncilor și companiilor fintech au crescut, în 2022, cu aproximativ 30%. „Ritmul de creștere, cu aproximativ 30%, a investițiilor în digitalizare în sectorul bancar se va menține și în 2023, cu o probabilitate foarte mare să accelereze pe final de an. Decidenții din sectorul bancar înțeleg că doar așa pot rămâne competitivi – dacă investesc în plus în digitalizare și optimizarea proceselor. Sectorul bancar are acum oportunitatea să dezvolte produse și servicii inovative, care satisfac nevoie clientului digital”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise.

Astfel, majoritatea instituțiilor bancare doresc să îmbunătățească aplicațiile (mobile și desktop), pentru a le face mai atractive, mai intuitive și mai ușor de folosit. Securitatea este, de asemenea, un subiect aflat în atenția băncilor, acestea căutând noi metode de identificare a vulnerabilităților și de prevenție și limitare a atacurilor cibernetice. Acum se verifică tot mai atent traseul banilor și proveniența acestora, mai ales în contextul războiului din Ucraina. Băncile mai încearcă folosirea tehnologiei blockchain în realizarea plăților, din motive de privacy, siguranță și eficiență. Băncile investesc și în dezvoltarea de noi aplicații ce permit transferuri mai rapide de bani, și au început să îmbunătățească partea de consultanță și acordarea de credite online.

OVES Enterprise este o companie de dezvoltare de software, înființată în 2015 la Cluj-Napoca, care oferă servicii pentru proiecte din zona automotive, eCommerce, fintech, telecom, instituții guvernamentale internaționale etc. În prezent, 80% din cifra de afaceri a companiei este generată de proiecte din afara României, iar compania are aproape 200 de angajați și colaboratori și birouri în România, Germania, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut