„Bâlbe” pe marginea formării guvernului

Negocierile pe marginea formării guvernului avansează în ritm de melc. Între timp, tripla criză – politică, energetică și sanitară – continuă.

Social democrații punctează că nu vor susține un executiv minoritar, pentru că nu aceasta este soluția optimă. Liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș, subliniază că partidul din care face parte își asumă intrarea la guvernare, pe termen limitat, strict în interes public.

„PSD nu susține un guvern minoritar, nu aceasta este soluția optimă, nu vom susține investirea încă unui guvern de dreapta.

 În această catastrofă generală avem nevoie de decizii ferme, rapide și consecvente. În continuare, pentru PSD soluția optimă rămâne întoarcerea la popor, respectiv alegerile anticipate, care să genereze o majoritate politică capabilă să asigure stabilitate, însă, în această catastrofă generală, este evident că acest lucru este exclus. Situația actuala din România este una critică și nu putem abandona cetățenii, nu putem asista la adâncirea dezastrului.

Vrem soluționarea problemelor critice, tocmai de accea PSD își asumă intrarea la guvernare, pe termen limitat, strict în interes public. Împreună cu specialiști capabili am dezvoltat o serie de măsuri și soluții adecvate, dar acest lucru trebuie să se întâmple împreună cu celelalte partide responsabile”, a precizat liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș.

Pe de altă parte, unii reprezentanți ai AUR consideră că premierul desemnat, Nicolae Ciucă, nu a purtat negocieri transparente cu PSD și celelalte partide din vechiul arc guvernamental.

„Putem doar bănui direcția lor de negociere în funcție de modelul lor general de acțiune. Iar modelul lor general de acțiune este de blat, de înțelegeri luate în spatele ușilor închise, urmare a unor trocuri de fonduri și funcții. În acest context cred că există o mare probabilitate de înțelegere de susținere a acestui guvern de către PSD. Cu toate justificările de rigoare, emise pentru spălarea imaginii.

În contextul actual, de criză medicală și energetică, generate în principal de incompetență, corupție și încălcarea libertății, liderii AUR l-am chemat pe domnul premier candidat, general Ciucă, la negocieri cu toți parlamentarii AUR. Dânsul nu a răspuns invitației”, a declarat deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

Parlamentarul mai spune că AUR nu va vota niciun guvern care încalcă drepturile fundamentale: la muncă, la educație, la viața în societate, „prin impunerea obligativității unui tratament medical, tratament care ar trebui să ne ferească de boală, însă nu ne ferește de răspândirea bolii”. „Spitalele sunt artificial aglomerate prin lipsa medicamentelor din farmacii, lipsă, combinată cu faptul că oamenii, pierzându-și încrederea în sistemul medical, merg la spital prea târziu. Lipsa unor măsuri medicale logice e evidentă. Doar un mic exemplu, pentru exercitarea în siguranță a drepturilor nu e acceptat testul de anticorpi. Segregarea societății e foarte mare fără niciun un temei real. Nu putem vota un guvern dictatorial, care în același timp sau poate tocmai din această cauză, a eșuat și economic și energetic”, a mai afirmat deputatul clujean.

Precizăm că în contextul ultimelor discuții, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că are o comunicare cu prim-ministrul desemnat, considerând că este obligat să aibă această comunicare, dar nu are negocieri cu PNL.

La rândul său, preşedintele USR, Dacian Cioloş, a transmis, ca răspuns la scrisoarea deschisă adresată de premierul desemnat Nicolae Ciucă, că România are nevoie de o majoritate, nu de un armistiţiu, menţionând că este posibil ca USR să facă parte dintr-un guvern de coaliţie condus de Ciucă.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut