BAC: la simularea de la română a picat poezia lui Blaga și Ion Barbu

Dacă la proba de limba română la simularea Evaluării Naționale VIII au lipsit spre analiză operele scriiitorilor români consacrați, la simularea de la Bacalaureat, liceeni au avut de tratat scrierile lui Liviu Rebreanu și poezia marilor poeți Lucian Blaga și Ioan Barbu.

La proba scrisă de la limba și literatura română de la simularea pentru BAC 2024, desfășurată luni, 4 martie, elevii de la uman au avut de rezolvat trei subiecte. La subiectul I, punctul A, liceenii au avut de citit un text, un fragment din „Metropole” de Liviu Rebreanu. La primul exercițiu, candidații au trebuit să indice sensul din text al cuvântului sforțăriși al expresiei „la fiece pas”. Celelalte patru exerciții au solicitat elevilor înțelegerea textului și exprimarea unor păreri vizavi de anumite momente, personaje, acțiuni. Astfel, candidații au avut de prezentat în 30-50 de cuvinte relația dintre jurnaliștii francezi și scriitori, așa cum reiese din textul dat. La subiectul I, punctul B, li s-a cerut să redacteze un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă presa contribuie sau nu la formarea gustului artistic al publicului, raportându-se atât la fragmentul din volumul Metropolede Liviu Rebreanu, dar și la experiența personală. Interesant este faptul că subiectul al II-lea s-a concentrat pe un fragment din scena III a piesei „Domnișoara Nastasia” de George Mihail-Zamfirescu. În minimum 50 de cuvinte, elevii au avut de prezentat rolul notațiilor autorului. De asemenea, subiectul III a constat în conceperea un eseu de maximum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unui text poetic studiat, aparținând lui Ion Barbu.

Totodată, la proba scrisă de la limba și literatura română de la simularea pentru BAC 2024, elevii de la real, la punctul III, au avut de întocmit un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unui text poetic studiat, aparținând lui Lucian Blaga. Rezultatele de la simulare vor fi centralizate pe 15 martie. Nu vor fi făcute publice, dar vor fi anunțate de către profesori elevilor. La simularea Evaluării Naționale 2024 pentru elevii de clasa a VIII-a, rezultatele s-au comunicat pe 23 februarie, respectiv 26 februarie pentru elevii care au fost în vacanță.

Două-trei teste la final de săptămână, corectate cu sfaturi individuale

La proba de limba română de la simularea Evaluării Naționale VIII 2024, mai mult de un sfert din elevi nu au luat nota 5, arată datele Ministerului Educației, potrivit edupedu.ro. Aproape 74% au luat 5 sau mai mult. Trei sferturi dintre cei elevii care au scris rezumatul cerut nu au luat nici un punct pentru corectitudinea punctuației în textul scris de ei, iar două treimi au fost depunctați la ortografie și gramatică. Citând aceeași sursă, grupul profesorilor de limba și literatura română care a analizat rezultatele simulării Evaluării Naționale recomandă profesorilor de limba română să realizeze hărți mentale cu elevii pentru a putea învăța mai ușor, să îi încurajeze să-și exprime punctul de vedere și să rezolve fiecare cerință în parte. Astfel, profesorul de limba română, Cătălin Zaman, a exemplificat măsurile necesare pe care le va aplica la clasele de a VIII-a pentru o învățare temeinică: “O simulare pe lună și două-trei teste de lucru la final de săptămână, pe care luni copiii să le aibă pe masă, corectate cu sfaturi individuale. Cu siguranță performanțele vor crește în ritmul acesta”, a spus profesorul Zaman.

Tia Sîrca

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut