Azi donezi, mâine salvezi: O nouă campanie de donare de sânge, la Cluj-Napoca

O nouă campanie de donare marca „Donează sânge, fii erou!” se desfășoară la Cluj-Napoca.

Până în 15 aprilie, inclusiv, donatorii sunt așteptați la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, str. Nicolae Bălcescu nr. 18, de luni până vineri, între orele 07:30-13:30. Pentru a facilita procesul de donare, se recomandă programarea prin aplicațiile BlooDoChallenge sau Donorium.

Principalele criterii care trebuie îndeplinite pentru a putea dona sânge: vârsta: 18-60 ani; greutate femei – între 50 și 100 kg, bărbați – între 55 și 110 kg; pulsul: 60-100 bătăi pe minut; să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli infecțioase); să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere); să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile; să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate); să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni; să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după); să nu consumați alcool cu 48h înaintea donării.

Totodată, pînă în 17 aprilie are loc, pe bulevardul Eroilor, expoziția Zilele Clujene ale Donării de Sânge”, în cadrul căreia sunt prezentate 40 de planșe informative afișate pe Instalația 10×10 a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. Acestea oferă informații despre donarea de sânge și de celule stem, dar și mesaje de la donatori.

Donează sânge, fii erou!” este un proiect al Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) și parte a programului Standing Committee On Public Health (SCOPH).

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut