Avertismentul lansat de Mircea Geoană: Sărăcia se îndreptă spre un apogeu periculos

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a declarat joi seara, într-o intervenție pe care a avut-o la evenimentul de la Cluj-Napoca intitulat „Criza inegalităților de dezvoltare. Cum transformăm creșterea economică îbunăstare socială?”, că interesul său pentru politica românească este foarte scăzut iar implicarea sa în diverse dezbateri nu are nicio legătură cu o presupusă candidatură.

Îmi place această fierbere spirituală a Clujului. Sunteți supa primordială și intelectuală a Ardealului. De fiecare dată când gust din ea îmi vine să mai cer o porție. Și pentru că unii comentatori l-au fost citit în cheie electorală, vreau să clarific motivul real pentru care sunt pasionat, mă implic și comunic pe toate aceste teme legate de prezentul și viitorul națiunii noastre. Interesul meu pentru politica românească este foarte redus. A vorbi despre marile subiecte ce îi preocupă pe români, fie ele politice, economice sau sociale nu are de-a face cu pregătirea vreunei presupuse candidaturi. Așa cum văd eu lucrurile, obligația unui lider este de a da țării sale toată experiență, devotamentul și dragostea de care este capabil. Voi continua să fac acest lucru indiferent de poziția pe care o ocup”, a spus oficialul NATO.

Mircea Geoană a atras atenția asupra sărăciei din România, precizând că este o problemă veche, mereu amânată și niciodată rezolvată și care, în opinia sa, se îndreptă spre un apogeu periculos.

Nedreptatea este tema despre care vreau să vă vorbesc astăzi, și mâine, și în fiecare zi, până când vom reuși să-i găsim, împreună, un răspuns. Discuția de astăzi este despre criza inegalităților de dezvoltare. Despre marile diferențe între gloria macroeconomică și nivelul de trai al omului de rând. Despre dezechilibrele redistribuirii în societate și pe regiuni. Despre cum transformăm creșterea economică în bunăstare socială. Înainte de orice, va trebui să avem îndrăzneala să vorbim despre expresia cea mai brutală a nedreptății, sărăcia. Dincolo de formulările tehnice, dincolo de cuvintele care vor să presare optimism peste realitate, în orice societate cu ambiții moderne pândește – nemișcată și necruțătoare – sărăcia. Sărăcia nu e un semn al vremii noastre. Vine din preistorie și există peste tot. La nivel planetar, sărăcia e regula. N-ar trebui să ne sfiim să vorbim despre sărăcia din Romania. Poate e mai comod să pronunțăm „inegalități de dezvoltare” sau „diferențe la nivelul calității vieții”. Dar suferința directă și materială rămâne la primul ei nume de botez. Iar când, în Romania “europeană”, două treimi din cei care muncesc sunt în risc de sărăcie, înseamnă că ceva este profund greșit în modelul nostru economic și contractul nostru social”, a spus Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a avertizat că sub povara sărăciei și nedreptății, societatea românească a intrat într-un proces de deteriorare. „Undeva, în viitorul apropiat, așteaptă, deci, o bombă socială. O revoluție a săracilor își caută vocea, liderii și mijloacele. De aceea, statele bogate se preocupă să o prevină. Marile universități primesc granturi să cerceteze noi mecanisme sociale. Guvernele angajează laureați ai premiului Nobel să creeze noi modele economice. Experți de toate calibrele proiectează poduri ideologice peste falia dintre bogați și săraci. Asta încercam să facem și noi, astăzi. Dar, deocamdată, toate schițele rămân pe planșetă. Nimeni nu vrea să renunțe la bogăție: nici statele, nici corporațiile, nici indivizii.

Așa că sărăcia a rămas liberă să bântuie societățile. E o boală care nu trece de la sine, fiindcă ține de natura profund inegală a umanității. România e o țară bogată, știm cu toții și o tot repetăm. Ba chiar putem s-o demonstrăm cu cifre. Dar la fel de bine știm că România e răvășită de sărăcie. Nicăieri nu se manifestă mai nemilos Paradoxul Romanesc decât in realitatea că o țară bogată este plină de oameni săraci. Sărăcia recentă se îndreaptă azi spre un apogeu periculos, când întreaga societate e zdruncinată de criza facturilor la energie, de inflație și de scumpirea explozivă a produselor de bază. Sub povara sărăciei și nedreptății, societatea românească a intrat într-un proces de deteriorare. Școlile, spitalele, serviciile publice, instituțiile și anumite sectoare ale economiei au coborât sub linia de plutire. S-au scufundat încet, pe durata a peste două decenii, în mediocritate”, a spus Geoană.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut